Vlast (ne)će izbeći opozicioni bojkot 1Foto: FoNet TV FoNet (Arhiva)

Vlast bi u naredna dva, najviše tri, meseca trebalo da stvori prihvatljive uslove za učešće opozicije na narednim izborima koji se najavljuju za mart ili april naredne godine, ako želi da izbegne opozicioni bojkot.

To znači da bi vladajuće strukture tokom leta odnosno do septembra ili oktobra morale da ispune zahteve opozicije jer na jesen počinje da teče rok koji je postavila opozicija da šest meseci pre izbora mediji, pogotovo javni servisi, moraju da budu profesionalni i nezavisni a ceo izborni proces doveden u red.

Opoziciju pak na jesen očekuje odluka o tome hoće li pristati na eventualno kozmetičko poboljšanje uslova, s obzirom da je vremena za velike izmene malo, ili će istrajati u svojoj, sada deluje čvrstoj, odluci o bojkotu. Uz malo vremena za uvođenje reda u medijsku i izbornu sferu, poruke koje dolaze s najviših pozicija vlasti nikako ne idu u prilog optimizmu da će se stvari popraviti.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar za naš list navodi da je vremena malo kao i da je malo šansi da vlast ispuni zahteve opozicije. On ukazuje da je još i manje vremena od dva ili tri meseca jer bi imalo smisla uslove ispuniti do početka kampanje a ne do dana za glasanje u martu ili aprilu.

– Ako se imaju u vidu reakcije državnih činovnika na dokument u kojem stručnjaci iznose mere i zahteve koje treba ispuniti jasno je da je vlast najmanje sprema da izmeni situaciju u medijskoj sferi, odnosno da je spremnija da napravi ustupke u izbornom zakonodavstvu. Najpre u biračkom spisku, ali i promene u parlamentarnoj praksi – navodi Klačar.

Na pitanje smatra li da će opozicija pristati na to da se ispuni samo deo njenih zahteva Klačar kaže da opozicione partije na jesen očekuje međusobni razgovor o tome.

– Moguće promene u parlamentu koje najavljuje predsednica Skupštine biće jedna vrsta izazova za opoziciju. Drugo, verovatno da opozicija može da očekuje razgovore sa međunarodnom zajednicom koja će možda pokušati da utiče na odluku o bojkotu, odnosno međunarodna zajednica će očekivati popustljivost od opozicije ukoliko ta ista međunarodna zajednica izvrši uticaj na vlast da se ipak nešto promeni u izbornim uslovima. Treća i najvažnija stvar o kojoj će opozicija na jesen morati dobro da razmisli je činjenica da se sledeće godine na proleće održavaju redovi izbori i to ne samo parlamentarni nego i pokrajinski i lokalni. Ogroman je politički rizik propuštanje svih nivoa izbora i to redovnih – objašnjava Klačar.

Boban Stojanović, član stručnog tima koji je u ime protesta „Jedan od pet miliona“ sastavio mere i uslove neophodne za normalno održavanje izbora, kaže da se stručni tim bavio temama koje mogu da se na neki način izmene do narednih redovnih izbora.

On veruje da će vlast pristati da neke stvari izmeni, ali dodaje da opozicija tu mora da bude oprezna i da ne pristane na kozmetičke ili delimične promene, jer su problemi sa izbornim uslovima izuzetno veliki.

– Nismo ulazili u izmene političkog ili izbornog sistema gde su takođe potrebne promene, ali to je stvar za dugoročnu javnu raspravu. Mi smo se bavili oblastima koje mogu kratkoročno da se promene i dali preporuke koje mogu da se usvoje i primene do izbora. Neke od njih mogu odmah da se realizuju, neke u doglednom periodu do izbora, a neke se tiču samog izbornog dana – od glasanja do brojanja glasova i rada na primer RIK-a u izbornoj noći – kaže za Danas Stojanović.

Upitan za rok od par meseci, on odgovara da je pitanje da li i u tom periodu mogu da se otklone problemi kao što je dugoročna propaganda koju SNS i Vučić vrše kroz svoje medije, ali definitivno da bi u periodu do izbora sve to moglo da se smanji i da se dođe do iole slobodnih izbora.

– Bez bolje medijske situacije u dužem periodu iluzorno je govoriti o poštenim izborima, a onda i u pogledu izborne kampanje i samog izbornog dana i načina kako smanjiti ekonomske i druge pritiske na birače – ukazuje on.

Kako zaključuje, vremena ima, ali je pitanje želje vlasti i mogućnosti i snage opozicije da izvrši pritisak da se neke stvari zaista promene.

Podsetimo, predsednik države je nedavno ponovio da neće ustuknuti pred opozicionim zahtevima. On je rekao da neće da ustukne pred „lopovima i pljačkašima, ni za pedalj, ni za jotu“. Ništa u istoriji niste pokazali da umete da radite, neću ja da vama lopovima pokazujem da ste pametni, naglasio je Vučić i dodao da je i pre sedam meseci i pre dve godine rekao da neće popustiti „glavu na panj da mu stave“.

Zahtevi

Stručni tim protesta „1 od 5 miliona“ objavio je početkom juna zahteve koji treba da budu ispunjeni da bi izbori bili slobodni a mediji profesionalni. Većina se odnosi na jednak pristup vlasti i opozicije Javnim servisima RTS i RTV. Preporuke koje se odnose na izborni deo tiču se regulisanja izborne administracije, pritisaka na birače i uređenja biračkog spiska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari