Haradinaj poslao albansku robu na sever uz pratnju ROSU, radnje ostaju zatvorene do daljeg! (FOTO)

E. V. N.

01. 07. 2019. u 17:56

Haradinaj sprema podmukli odgovor Srbima na KiM koji su u ponedeljak privremeno zatvorili radnje u znak protesta. Dopremio zejtin, hoće svetu da predstavi kako je sve u redu

Харадинај послао албанску робу на север уз пратњу РОСУ, радње остају затворене до даљег! (ФОТО)

Kamioni s robom iz albanskih veleprodaja u Bošnjačkoj mahali, Foto I. Radulović

KAO odgovor na protest srpskih privrednika koji su zbog ogromnih taksa u ponedeljak obustavili rad svojih objekata premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj odlučio je da na sever KiM pošalje četiri kamiona sa robom iz albanskih trgovinskih lanaca, i to pod pratnjom Kfora i kosovskih bezbednosnih snaga!

Tako su se u ponedeljak po podne, u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici pojavili kamioni u kojima je bio zejtin iz albanskih veleprodaja, kao i ostale namirnice i kućna hemija. Tu robu Srbi su bojkotovali.

Ovaj podmukli plan, da poput švercera prodaje namirnice ispod cirade, Haradinaj želi da aktivira kako bi pred svetskom javnošću glumio normalnost i održao takse i pored pritiska koji je nastao zbog zatvaranja srpskih, romskih i goranskih prodavnica u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Prvi dan jula i početak radne nedelje za gotovo hiljadu radnika u privatnom sektoru na severu Kosmeta osvanuo je kao privremeno neradan. Odluku Udruženja privrednika da se zbog nametnutnih taksa iz Prištine zatvore prodajni i proizvodni objekti ispoštovali su svi na severu. Kanatac je stavljen na prodavnice prehrambene robe koje su poslednjih nedelja najviše pogođene anticivilizacijskim merama, a solidarnost su pokazali i ostali privrednici koji već više od sedam meseci muče muku sa uvedenom carinom od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

- Pokazali smo jedinstvo i svi su zatvorili objekte u znak protesta zbog nenormalnog odnosa Prištine prema privrednicima na severu Kosmeta - rekao je za "Novosti" predsednik Udruženja privrednika sa severa KiM Radoš Petrović.

On je istakao da će radnje ostati zatvorene do daljeg.

Sablasno je u ponedeljak bilo u Kosovskoj Mitrovici, gde je u najprometnijem delu grada, pešačkoj zoni od Spomenika knezu Lazaru do glavnog mosta na Ibru, prolazio tek pokoji šetač između praznih stolova kafića. Osim ugostiteljskih objekata, apoteka, pekara, butika, frizerskih radnji... zatvorene su bile i poslastičarnice i burekdžinice čiji su vlasnici Goranci, a bilo je i prodavnica u Bošnjačkoj mahali, koje drže Albanci, a koje takođe nisu radile.












Premijerka Ana Brnabić istakla je da je zatvaranje radnji logična posledica svega što se dešavalo u poslednjih sedam meseci:

- Upozoravali smo, ali to nije shvaćeno ozbiljno u međunarodnoj zajednici koja nije uradila ništa osim usmenih poziva da ukinu takse. Prekidani su alternativni pravci, pa je čak došlo do pucanja na kamione sa hranom i lekovima. Nadam se da će Evropa ili SAD sada reagovati iako nisam sigurna da imamo osnove da to očekujemo. Bićemo spremni da pomognemo narodu na KiM.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković upozorio je da je situacija u pokrajini na ivici humanitarne krize. On je dodao da Priština taksama želi da natera srpski narod da se iseli iz južne pokrajine:

- Sedmomesečni teror Prištine nad srpskim privrednicima na KiM koji se hapse, na čije se kamione puca, čija roba sa osnovnim životnim namirnicama se oduzima dozlogrdio je i dobavljačima, i vlasnicima prodavnica, i prodavcima i svi oni su doneli odluku da zatvore svoje radnje, u čemu su ih podržali i mnogi Albanci i Bošnjaci koji takođe imaju svoje radnje.



TAČI: PREDSTAVLjAJU SE KAO ŽRTVE

Haradinaj je najavio da će Vlada, "zajedno sa kosovskim biznismenima", otvoriti privremene veleprodajne centre na severu kao odgovor na "pokušaj Srbije da simulira humanitarnu katastrofu".

I Tači je izjavio da na severu nema humanitarne krize, već da je to "improvizacija Srbije da Srbe sa severa Kosova predstavi kao žrtve".



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (45)

Драган Р

01.07.2019. 19:28

@Zoran - Потписали су Дачић и Вучић а не МИ. То што су потписали (Бриселски споразум) никада није ратификовано у Скупштини Србије и самим тим није ни могло да ступи на снагу а они који га примењују чине кривично дело. Толико о томе ко је и шта потписао.

Bol

01.07.2019. 18:13

Šiptari kako su došli na Kosovo uspiju Srbe nadmudriti. Ovo sve treba zahvaliti srpskim komunistima.

anaig

01.07.2019. 19:26

@Bol - Ne salzem se s Vama. Svemu ovome doprinose kauboji istrebljivaci Indijanaca i inih. Pustite vise komuniste, to je manipulacija par excellence.

Petrit

01.07.2019. 18:15

Pre dva dana presednik Vucic izjavio da necemo dozvoliti da doce do humanitarne katastrove za nju se pobrinio Hajredinaj delom slanje kamione sa hranom.

Deyan X

01.07.2019. 18:25

Nama treba slobodan protok robe za koju smo zainteresovani da je kupimo. Netreba nam roba za koju nismo spremni ni za dzabe da je dobijemo.

BRATEE

01.07.2019. 18:27

Dokle više ovo nasilje i teror na Kosmetu ??? Dali predsednik Srbije ima neko resenje ...kad je sposoban da otvara fabrike ..puteve .. skolee i ostala cuda ...mora da zna neko resenje za ovo zloooo sto se dogadjaaaa...ili cemo cekati da šiptaru dodju do BG !!!

Mozda Veruju U Deda Mraza

01.07.2019. 18:30

Добро...... По чему је та вест битна? Наши уместо да су заштићени од стране власти, ови им дотурају по коју робну марку...

Sone

01.07.2019. 18:50

@Mozda Veruju U Deda Mraza - Po cemu ti zakljucujes da vest nije bitna??Ja zakljucujem da ti namerno nezelis ili nisi skontao da je vest bitna jer narod i pored situacije kakva jeste nezeli da uzima od srbomrzaca siptara i to je dobro.Srpski narod zna kakva je namera siptara i Srbiji su ruke za sada vezane ali nece ni nama vecno ici naopako!

Gavrilo Princip

01.07.2019. 18:58

Kakve su ovo ujdurme, naši privatnici svi kao jedan zatvorili, narod gladan, a sad im Šiptari nude spas. Ko tu sa kime igra u kombinaciji to niko ne zna, ali se može naslutiti.

Draganov Petar

01.07.2019. 19:00

Alo bre pa to je druga zemlja.pa jel smo se borili protiv šahovnice a sad najveći srbi putuju sa hrvatskim pasošem

Žika Pauk

01.07.2019. 19:06

Prvo potpišeš Briselski sporazum ,daš im sve atribute države,onda oni uvedu takse jer su država,pa se krene u šverc robe,onda oni kao u svakoj državi gde se neki kriminal slično obavlja pohapse one koji pomažu šverc,ti priznaš da je šverc razlog hapšenja time što kažeš da su zatvoreni alternativni doturi robe.Onda oni "sprečavaju humanitarnu katastrofu"....To koliko ima Srba dole država je trebala da pošalje besplatno ljudima hranu i plati famozne takse.Toliko imamo (kupuju se crne limuzine)

Niko

01.07.2019. 19:06

Sramota 21 veka. Evropa se raspada nemocna, cist primer na delu gde EU ne predstavlja nista, gde su saglasni sa ponasanjem jedne teroristicko krriminalne grupe da radi takve stvari. Stidi te se. Koliko vrede Srbi i Srbija kada je doslo do ovoga? Izgleda, mnogo!

stegnjaic danica

01.07.2019. 19:09

Ne kupujte braco Srbi I da vam dzaba daju ne uzimajte nista od njih. Mi cekamo nasu robu iz nase Srbije imali smo je vjekovima imacemo ponovo , samo polako Nek vam je dragi bog na pomoci

anaig

01.07.2019. 19:23

Amerika cini GENOCID nad Srbima. Zapadne demonkratije takodje. Pa dokle ljudi, moji? Zar smo toliki problem zapadu i kaubojima?

Goran Vukovic

01.07.2019. 19:23

Uh....gdje Vam je junačka krv braćo...da to poprevrćete i rastjerate......Da Vam je samk jedan odred Krajišnika sa Manjače...da vidite kako gone bagru...

Raja

01.07.2019. 19:27

Na ovakvu meru, ide kontramera. Napraviti i objaviti javno spisak firmi iz Srbije koje uvoze robu sa Kosova(njihovih firmi) i kazniti ih sve. Po automatizmu kaznu odrediti ukupnom vrednosti uvezene robe. Patriotizam se ne pokazuje samo u ratu. Mir nam daje mogućnost da uvodimo kakvi smo ustvari, a zivo me interesuje sta to oni proizvedu, a da se nema uvesti iz neke druge zemlje. Da je vreme kneza Miloša takvi bi bili adekvatno kazneni.

Kole Angelovski.

01.07.2019. 19:33

Не узимај те браћо Срби ту робу и храну,неосетно тровање још један начин да вас униште (нестане).

Realan

01.07.2019. 19:35

Znači nije tu u pitanju humanitarna katastrofa, nego orkestrirani bojkot iz Beograda. E pa nazdravlje vam bilo. .

Šumadinac

01.07.2019. 19:43

Аман бре газде!!! Или прогласите ратно стање, окупацију, шта гпг! Само немојте више да нас цуцате! Или да кренемо да почистимо жгадоју или да се покријемо. Трећег нема!

Ljube

01.07.2019. 19:46

Samo komentar u vezi Srbije ( vlasti ) ,nije mi jasno da ovako , izdaje ,prodaje srpski zivalj po Balkanu .Politika ,bacanje prasine u oci srpskom rodu .Jadno .Beograd ,nikada nije znao ,ili bolje reci nije hteo za dobro srpskog pitanja ,koristiti rec u delo " reciprotitet " .

РОБИА

01.07.2019. 19:58

Shiptarske gluposti. Ma i da dzabe daju i da umirem od gladi ne treba mi nshta. Kakva evropa. Shta oni, gledaju svoja posla. Shiptarija sa Haradinajom joj bozhe pa gde si sada......shto cutish. Nagradi prokletnike, nagradi. Neka ih voda nosi......

Čika Velja

01.07.2019. 20:00

Vidim da siptari ne ulazi nikakav napor da bi se pravili budale?! Pa sta misle,jel mogu makar ovo badava da podele,a ne da prodaju???

MakiHajduk

01.07.2019. 20:26

Svi sada na KiM da se pomogne narod, bez daljnjeg razmisljanja i kalkulacija. Milom ako ne onda i silom

Mirko

01.07.2019. 20:46

Samo kratko. Ova roba, kakvog li je kvaliteta? Ko garantuje da nije otrovana?Ova pitanja nisu za odbacivanje.

Hedona

01.07.2019. 21:02

Upozoravali smo, ali to nije shvaćeno ozbiljno u međunarodnoj zajednici koja nije uradila ništa osim usmenih poziva da ukinu takse. Prekidani su alternativni pravci, pa je čak došlo do pucanja na kamione sa hranom i lekovima. Nadam se da će Evropa ili SAD sada reagovati iako nisam sigurna da imamo osnove da to očekujemo.

Hedona

01.07.2019. 21:03

Haradinaj stvarno nije normalan potpuno je prekršio CEFTA sporazum, i zatvorio izvoz prema granici sa Srbijom. Srbija danas ima predsednika koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Mija Pećanac

01.07.2019. 21:14

Koliko još poniženja treba da bi se srpska vlada odlučila za akciju , jer do sada nema ni reakcije samo prazna obećanja.

Aleksandar

02.07.2019. 09:55

Resenje: Vlada da proda robu nasim lancima na kosovu po ceni od 1 cent po proizvodu. Pristina neka uzme 100% sto je jos jedan cent. Velikoprodajni lanac da moze da proda za do 10 centi i maloprodaja da moze da proda samo za 50 centi. Roba se moze kupovati samo po narudzbini i ne u velikim kolicinama. Roba je namenjena samo za clanove sindikata i udruzenja koja su odobrena od drzave Srbije.