Dostupni linkovi

Sanader čeka ovrhu i lokaciju služenja zatvorske kazne


 Ivo Sanader
Ivo Sanader

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader upućen je u ponedjeljak u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora koji će odlučiti gdje će služiti pravomoćnu šestogodišnju kaznu za aferu "Planinska" zbog koje ga, uz zatvor, očekuje i ovrha nezakonito stečenih 17,5 milijuna kuna (2,3 milijuna eura).

"Sanader je upućen u Centar za dijagnostiku gdje će u idućih mjesec dana određivati u kojoj će kaznionici služiti kaznu", kazao je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

No, osim zatvora Sanadera očekuje i ovrha jer 15 dana od pravomoćnosti presude u državni proračun nije uplatio 17,5 milijuna kuna mita koliko je, prema presudi, primio od Stjepana Fiolića nakon što je zgradu njegove tvrtke kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potom je izjavio da će država razmotriti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi se od Sanadera oduzela protupravno stečena imovinska korist. Objasnio je da se rok od 15 dana odnosi na dobrovoljno plaćanje, a tek nakon toga počinju teći rokovi za ovrhu.

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader je 4. aprila pravosnažno osuđen na šest godina zatvora za slučaj "Planinska". Osim Sanadera, koji je bio i predsjednik HDZ-a, u aferi "Planinska" nepravosnažno su bili osuđeni Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je za Sanadera izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

U pravomoćnoj presudi Vrhovni sud je zaključio da je u slučaju Planinska "riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku".

XS
SM
MD
LG