Led se topi neverovatnom brzinom: Visoke temperature morske površine

Morski led duž severne Aljaske nestao je mnogo ranije nego što je to uobičajeno ovog proleća, što je uznemirilo stanovnike obale koji se oslanjaju na divlje životinje i ribe.

Život

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.07.2019.

14:44

Led se topi neverovatnom brzinom: Visoke temperature morske površine
Foto: klarazam/depositphotos

Led se otopio usled izuzetno toplih temperatura okeana, izvestio je Enkoradž dejli njuz, preneo je AP.

Rano topljenje je bilo "ludo", izjavila je Dženet Mičel iz Kivaline.

Lovci iz njene porodice početkom juna putovali su brodom više od 80 kilometara kako bi pronašli bradate foke na ledu. Ranije su se bradate foke mogle loviti odmah izvan sela, ali morski led se udaljio daleko na sever.

"Nismo znali da li ćemo imati zimsku hranu. To je bilo strašno", rekla je ona.

Rik Toman, klimatolog iz Centra za klimatsku procenu i politiku Aljaske na Univerzitetu Aljaska, Ferbanks, objavio je prošle sedmice na društvenim mrežama da se severno Beringovo more i južno Čukotsko more "peku".

Temperatura površine mora prošle sedmice bila je čak pet stepeni Celzijusevih iznad proseka 1981-2010. godine, sa efektima na klimatski sistem, hranu, zajednice i trgovinu.

Poslednjih pet godina beleže se najtoplije temperature morske površine u regionu, što je doprinelo rekordno niskim nivoima morskog leda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: