ŠEF KIMOVIH ŠPIJUNA PRVI PUT VIĐEN U JAVNOSTI: Za ovog čoveka vođa ima POSEBAN ZADATAK!
Foto: EPA / KCNA

Jang Kum-čol

ŠEF KIMOVIH ŠPIJUNA PRVI PUT VIĐEN U JAVNOSTI: Za ovog čoveka vođa ima POSEBAN ZADATAK!

Planeta -

Novi šef severnokorejske obaveštajne službe bio je u pratnji lidera te zemlje Kima Džong-una tokom njegovog susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje, potvrđeno je iz neimenovanih izvora.

Ti izvori navode da je osoba koja na fotografiji južnokorejske novinske agencije stoji pored zamenika severnokorejskog ministra inostranih poslova Jang Kum-čol, šef Odeljenja ujedinjeni front.

Južnokorejska agencija Jonhap navodi da je to prvi put da je Jang viđen u javnosti od kada je objavljeno da je zamenio Kima Jong-čola na mestu šefa Odeljenja.

Kim Jong-čol je bio glavni pregovarač Severne Koreje u pregovorima o denuklearizaciji sa SAD, delujući kao pandan američkom državnom sekretaru Majklu Pompeu.

Njegova smena izazvala je špekulacije da ga Pjongjang smatra odgovornim za propast februarskog samita Kima i Trampa. Jang je malo poznat u javnosti. On je navodno u kasnim 50-im i gradio je karijeru radeći na razmeni između dve Koreje.

Njegovo ime prvi put je spomenuto u severnokorejskim medijima u aprillu, kada je objavljeno da je imenovan za predsednika Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije Koreje.

Jonhap navodi da je Odeljenje ujedinjeni front moćna obaveštajna ruka režima, koja se bavi pitanjima odnosa sa Južnom Korejom i SAD.

Međutim, od propasti februarskog samita eksperti smatraju da bi funkcija tog tela mogla da bude ograničena na unutrašnje poslove. Agencija dodaje da još nije jasno da li je Jang bio u kontaktu sa južnokorejskim zvaničnicima tokom jučerašnjeg boravka u demilitarizovanoj zoni.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / KCNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track