KRAJ: Srbija – Belgija 70:66

Novosti online

30. 06. 2019. u 20:06

Srpske košarkašice su pobedom u poslednjem kolu grupne faze šampionata Evrope izborile plasman u četvrtfinale

КРАЈ: Србија – Белгија 70:66

Sonja Petrović foto: fiba.basketball

Srpske košarkašice su u četvrtfinalu EP!

Izabranice Marine Maljković su u Zrenjaninu, u poslednjem meču grupne faze kontinentalnog prvenstva savladale Belgiju 70:66 i plasirale se među najboljih osam selekcija u Evropi, gde će ih čekati pobednik duela u kojem se sastaju Letonija i Švedska.


PRVA ČETVRTINA

Srpkinje su meč počele s petorkom Dabović, Jovanović, Petrović, Crvendakić i Bruks. Belgijanke su bolje počele, poenima Linskens (četiri) i Delare obezbedile su početno vođstvo (4:0, 6:2), ali su Dabovićeva, Jovanovićeva i Bruks (četiri poena) u 4. minutu donele Srbiji prvo vođstvo - 8:6.

S četiri brza vezana poena Nikoline Milić Srbija održava dva poena viška (14:12, 7. minut), da su bile malo preciznije s linije slobodnih bacanja (3/6) izabranice Marine Maljković bi imale i veću prednost na svom kontu. 

Propustile su srpske reprezentativke nekoliko prilika da uvećaju vođstvo (više od dva minuta su bile bez primljenog, ali i bez postignutog koša), Maja Miljković je s dba ubačena slobodna bacanja održala Srbiju u rezultatskom plusu pred poslednjih 70 sekundi uvodne deonice - 16:14. Belgijanke su u finišu prve deonice propustile priliku da u drugi kvartal uđu s povoljnijim rezultatom od minus jedan (16:15), posle polovičnog učinka s linije penala Mestah.

DRUGA ČETVRTINA

Loše su srpske košarkašice počele drugi period, pa je posle nešto više od minuta igre Marina Maljković promenila čak četiri košarkašice. Belgijanke su brzo postigle četiri poena i prednost vratile na svoju stranu - 19:16, 12. minut. Posle skoro tri minuta igre u drugoj deonici, prve poene za Srbiju postigla je Sonja Petrović, ali bio je to plod njenog individualnog kvaliteta, a ne timske igre, koja je i dalje u krizi.

Posle poena Vauters Belgijanke imaju, dosad najvećih, plus pet (23:18, 14. minut), Marina Maljković traži tajm aut posle serije rivalki 8:2. Pokušale su Belgijanke da na ulasku u drugu polovinu druge deonice naprave još ubedljiviju prednost, ali su Maja Škorić i Nevena Jovanović uspele, barem na kratko, da održe Srbiju na podnošljivom zaostatku - 28:23, 17. minut.

Ipak, nekoliko nesmotrenosti u igri Srbije reprezentativke Belgije su kaznile i poenima Delare i Meseman došle do plus devet - 32:23, 18. minut. Na kraju prvog poluvremena Srbija je u zaostatku od osam poena - 34:26.

TREĆA ČETVRTINA

Belgijanke su u prvom napadu u drugom poluvremenu došle do prvog dvocifrenog plusa na meču (36:26), ali su onda Sonja Petrović (četiri poena) i Ana Dabović (pet) ekspresno vratile Srbiju na minus tri - 40:37, 23. minut.

Posle izuzetno efikasnog početka treće deonice, u drugoj polovini četvrtine ofanzivno su stale obe selekcije, pa se više od tri minuta igre bez koša na obe strane. U završna tri minuta pretposlednjeg kvartala Belgija ulazi sa plus sedam - 44:37.

Dragana Stanković je unela malo pozitivne energije u igri Srbije, s tri ubačena slobodna bacanja i nekoliko skokova u obe faze igre bila je pokretačka snaga u pokušaju naših košarkašica da uhvate rezultatski priključak u finišu treće deonice, koja je završena vođstvo Belgijanki - 48:42.


ČETVRTA ČETVRTINA

Odlično je Ana Dabović otovrila četvrti kvartal. S četiri vezana poena i ukradenom loptom vratila je Srbiju na minus četiri (48:44), ali su Belgijanke s pet poena (Mestah tri i Delare dva) naterale Marinu Maljković da pozove minut odmora - 53:46, 33. minut. Sjajan odgovor Srbije. Nevena Jovanović je odmah posle tajm auta pogodila trojku, a zatim je i Jelena Bruks poenima s poludistance vratila Srbiju na minus 53:51, 34. minut.

Belgijanke s linije penala odbijaju, barem zasad, nalet Srbije. Diskutabilan nesportski faul Ane Dabović bio je uvod u četri slobodna bacanja Eme Meseman, koja je bila nepogrešiva za plus pet Belgijanki na polovini četvrtog kvartala - 56:51.

Jelena Bruks je odigrala kapitenski kada je bilo najpotrebnije. S četiri vezana poena pogurala je Srbiju do serije 6:0, koju je poenima s poludistance, za vođstvo Srbije, zokružila Sonja Petrović - 57:56. Mestah vraća Belgiju u prednost pogođenom trojkom, uz faul Crvendakićeve. Pogađa i dodatno bacanje (60:57), ali Sonja Petrović odgovara poenima uz faul i ubačenim dodatnim bacanjem 60:60, 37. minut.

Utakmice je u prekidu nekoliko minuta zbog toga što rashladni uređaj u dvorani propušta vodu ispod koša koji brani belgijska selekcija. Ana Dabović je poentirala uz faul i poravnala rezultat 64:64, minut i šest sekundi pre kraja i čeka da se stvore uslovi za nastavak meča, kako bi izvela dodatno slobodno bacanje.

Meč je nastavljen, pauza nije prijali Ani, koja je promašila dodatno bacanje. Nevena Milić se u borbi za loptu izborila za faul, ali je i ona bila polovično uspešna s linije penala. Za razliku od nje Aleman na drugoj strani pogađa dba bacanja i donosi minimalni plus Belgijankama pred poslednji 60 sekundi četvrte deonice - 66:65.

Posle minuta odmora Marine Maljković Petrovićeva je preuzela odgovornost, ali je promašila polaganje s leve strane i Belgijanke imaju plus jedan i napad 40 sekundi pre kraja. Meseman promašuje, Ana Dabović ima dva slobodna bacanja 11.3 sekunde pre završetka četvrte četvrtine. Pogodila je oba, Srbija vodi 67:66, selektor Belgije traži tajm aut.

Nevena Jovanović je ukrala loptu Belgijankama prilikom izvođenja iz auta, a potom su naše košarkašice uspele da izbegnu pravljenje faula sve do sekund i osam desetinki pre kraja. Sonja Petrović je promašila oba slobodna bacanja, ali na sreću Belgijanke su u poslednjem pokušaju da dođu do pobede ponovo pogrešile prilikom izvođenja lopte, pa je trojkom s pola terena pobedu i plasman u četvrtfinale EP krunisala Jelena Bruks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)