AKTUELNO

Već neko vreme idete u teretanu, a ne vidite neki napredak kada je reč o kilaži i mršavljenju? Stručnjaci kažu da je krivac za to možda termin vašeg treninga. Naučnici iz Danske kažu da je velika razlika između vežbanja ujutro i uveče.

Tim naučnika tvrdi da se tokom jutarnjeg treninga sagoreva mnogo više masti, a sa druge strane, vežbanje kasnije tokom dana ili uveče pomaže da sagorevate više kalorija nakon treninga.

- Čini se da postoji velika razlika između efekata vežbanja ujutro i uveče -kaže profesor Jonas Tribak sa Univerziteta u Kopenhagenu. "

On objašnjava da jutarnji trening pokreće "programe" u ćelijama mišića, čineći ih efikasnijim i sposobnijim za obradu šećera i masti.

- Kasniji trening, sa druge strane, povećava potrošnju energije celog tela duži vremenski period - dodaje profesor.

Istine radi, ova studija je sprovedena na laboratorijskim miševima, a ispostavilo se da jutarnji trening ima najbolji efekat na ćelije mišića, pomažući im da brže sagorevaju šećere i masti.

S obzirom na to da večernji treninzi pomažu telu da duži vremenski period (i nakon treninga) sagoreva kalorije, dr Tribak kaže da "ne može eksplicitno da kaže da je jutarnji trening bolji od večernjeg".

Jedino što može da tvrdi za sada je da jutarnji i večernji trening različito deluju na telo, a potrebno je uraditi i još testiranja na ljudima.

Ipak, ako već neko vreme idete u teretanu i ne vidite neke rezultate, ništa vas ne košta da pokušate da promenite termin treninga i vidite da li će rezultati biti bolji.

#Lepota

#Teretana

#vežbanje

#Žena

'