Vizuelna umjetnost

U Bileći otvorena izložba "Zlatne niti ćirilice"

U Bileći otvorena izložba "Zlatne niti ćirilice"
Foto: Srna | U Bileći otvorena izložba "Zlatne niti ćirilice"

BILEĆA - U Bileći je večeras otvorena izložba vezova "Zlatne niti ćirilice" na kojoj su članice beogradskog udruženja "Beo-etno vizija" iz Beograda predstavile 35 svojih vezova, nadahnutih ćiriličnim slovima iz rukopisnih knjiga srpskog srednjeg vijeka.

Predsjednik ovog Udruženja Vera Avlijaš rekla je da se članice bave zaštitom veza i zlatoveza i rekonstrukcijom starih vezova, te objasnila da su im kao inspiracija za umjetničke radove poslužile srpske rukopisne knjige iz manastira.

"Otkrili smo da su srpsko rukopisno pismo, rukopisne knjige i vez i te kako povezani i da mnogo veće kulture ne mogu da se pohvale time. Da su naše monahinje, vladarke pisale povelju na svili iglom i koncem, a danas imamo i dokaze da se mnogi od tih zapisa vezenih koncem i iglom se čitaju kao poetski zapisi", rekla je Avlijaševa.

Predsjednik Upravnog odbora srpskog Udruženja "Ćirilica" Trebinje Vesna Andrić rekla je da je ovo Udruženje uradilo značajne stvari na promociji ćirilice.

Ona je istakla da su obilazeći osnovne škole i govoreći učenicima o srpskom pismu ćirilici djecu naveli na razmišljanje o njegovoj važnosti.

"Jedini smo narod koji posjeduje savršeno pismo gdje jedan glas odgovara jednom znaku takva tradicija ne bi trebalo da se prekida", rekla je Andrićeva.

Izložbu je organizovalo Udruženje "Kulturni centar Bileće" u okviru projekta "Kulturno-istorijsko nasljeđe stare Hercegovine".

Foto: Srna
Foto: Srna

Predsjednik ovog Udruženja Nebojša Rogan rekao je da se kroz ovaj projekat koji će se realizovati osim u BiH, i u Crnoj Gori i Srbiji, željelo ukazati na važnost očuvanja ćirilice i srpskog jezika.

Direktor Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović" u Bileći Irena Dunđer istakla je da se ova ustanova trudi da popularizuje ćirilicu, naročito među mladima, organizujući različite radionice i književne večeri posvećene srpskom pismu.

U čast Dana slovenske pismenosti i krsne slave Srpskog udruženja "Ćirilica" - svetih Ćirila i Metodija ova izložba je priređena i u Trebinju.

Izložba "Zlatne niti ćirilice" za posjetioce će biti otvorena u Galeriji SPKD "Prosvjeta" u Bileći narednih sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije