Pokrenuta kolektivna tužba protiv Gugla

Vodeće francusko udruženje za zaštitu prava potrošača pokrenulo je kolektivnu tužbu protiv američkog tehnološkog giganta Gugla.
Pokrenuta kolektivna tužba protiv Gugla
Foto: Pixabay
Kako se navodi, proces je pokrenut zbog kršenja pravila Evropske unije o zaštiti ličnih podataka iz 2018. godine.
 
U podnetoj tužbi, udruženje "UFC Que Choisir" traži odštetu od po 1.000 evra za svakog od 200 Guglovih korisnika za koje je do sada utvrđeno da su pogođeni zbog Guglovog korišćenja njihovih ličnih podataka.
 
To je jedan od prvih slučajeva pokretanja sudskog postupka protiv tehnoloških giganata u vezi sa primenom novih pravila EU, poznatih kao Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti ili GDPR, prenosi agencija AP.
 
Cilj tužbe je, kako je saopšteno, da se "okonča podmukla praksa eksploatacije ličnih podataka korisnika, naročito onih koji koriste uredjaje sa operativnim sistemom Android sa Guglovim nalogom", prenosi "Dejli mejl".
 
U Guglu nisu želeli da daju komentar.
  • :/

    27.06.2019 10:12
    -
    Onaj kome je vazna privatnost neka koristi DuckDuckGo pretrazivac. To je to.
  • Brus Vilis

    27.06.2019 09:29
    Naravno da je tužba na mestu. To što sam svojevoljno pristao da koristim android ne znači da sam odobrio i podržao prikupljanje podataka o meni, mojim prijateljima i rodbini. Čak i da su sitnim slovima to napisali u uslovima korišćenjha ne znači da je u redu. Kazne zbog neplaćanja poreza u Evropi je besmisleno i obrazlagati, kad je reč o novcu zaradjenom ovde... Sakupljanje ličnih podataka je prevršilo sve mere, nedavno otvaram račun u ovdašnjojh banci, a službenica pita: "Koliko godina radnog staža imate?". Pa hej, šta te briga!
  • Мунгос

    27.06.2019 08:39
    Чујеш, „…..da se okonča PODMUKLA praksa…..“. Гоогле има ПОДМУКЛУ праксу.
    Сорошоиди нису ни мало напредовали и одмакли се од Гебелсовог пропагандног речника. Знате, Гоогле је толико подмукао, да ћу морати да откажем сваку активност што се тиче Гооглета.
    У ствари, Гоогле се нешто много замерио Европским Мудрацима – оделење у Француској. И то толико много, да су мудраци изгубили контролу, па су дозволили да на површину исплива сва сорошоидна некултура.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.