NESREĆA U NIŠU: U eksploziji kasetne bombe povređena trojica Turaka

J. ĆOSIN/Tanjug

26. 06. 2019. u 15:28

Incident na gradilištu stanova za pripadnike vojne bezbednosti u naselju Stevan Sinđelić. Bagerom izvukli kasetnu eksplozivnu napravu

НЕСРЕЋА У НИШУ: У експлозији касетне бомбе повређена тројица Турака

Gradilište na kojem se dogodila nesreća

TRI radnika iz Turske povređena su u sredu u 14.25 na gradilištu stanova za pripadnike vojne bezbednosti u naselju Stevan Sinđelić u Nišu kada je eksplodirala kasetna bomba zaostala iz NATO agresije. Oni su zaposleni u turskoj firmi "Tasypi" i odmah su prebačeni u niški Klinički centar. Srećom, nisu životno ugroženi i nakon dijagnostike su pušteni na kućno lečenje.

Kako saznajemo, najverovatnije je eksplodirala kasetna bomba koju je, tokom izvođenja radova, bager izvukao i prosuo na zemlju. U tom trenutku radnici su bili na svega nekoliko metara, pa je prava sreća da su ostali živi, kažu radnici.

- Mi smo došli u kontrolu i obilazak gradilišta. Bili smo unutra u zgradi kada je odjeknula eksplozija. Izašli smo napolje i videli oblak dima. Odmah smo pozvali Hitnu pomoć da zbrine povređene, a ubrzo su svi bili evakuisani - pričaju nam radnici ovog gradilišta.

Kako su za "Novosti" rekli iz niškog Kliničkog centra, radnici su zadobili uglavnom lakše povrede.

- Reč je o muškarcima starim 45, 49 i 24 godine - potvrdili su iz KC Niš.

Područje gradilišta, koje je u sastavu velikog naselja Stevan Sinđelić, sagrađenog na prostoru kasarne "Stevan Sinđelić", je tokom NATO agresije zasipano tonama najrazličitijih bombi. Inače, eksplozija se dogodila u vreme održavanja taktičke vežbe udruženih snaga bezbednosti u komšiluku, na prostoru kasarne, pa su meštani okolnih zgrada mislili da je reč o improvizaciji.

- Čuli smo eksploziju, pre toga smo gledali vežbu i uopšte nismo povezali da je reč o pravoj eksplozili - kažu komšije iz ovog niškog naselja.

Gradilište na kom se dogodila eksplozija, otvoreno je početkom ove godine. Planirano je da na njemu budu izgrađeni vojni stanovi. Nadležni su još na početku radova upozoravali da postoji bojazan na tom terenu od zaostalih kasetnih bombi. Zbog svih ovih okolnosti je i naloženo detaljeno raščišćavanje terena. Ipak, rezultati tih akcija nisu prikazivani u javnosti.

Pripadnici MUP ispituju sve okolnosti ovog događaja, nakon čega će i utvrditi o kom tipu eksplozivne naprave je reč. Istraga će pokazati da li se radi o kasetnoj bombi, kako se sada nezvanično sumnja, ili o bombi iz nekog ranijeg perioda, iz Drugog svetskog rata.


OD 1999. GODINE ŽIVIMO U STRAHU

MEŠTANKA koja živi neposredno uz gradilište, kaže, za "Novosti", da eksplozije za nju i njene komšije nisu ništa novo:

- Godinama su mogle tu da se čuju eksplozije, jer je vojska čistila teren od bombi. Ništa novo ovo nije za naše naselje i kraj. Mi još od bombardovanja 1999. godine živimo svi u strahu da ćemo nagaziti i sami naleteti na neku bombu...


POVREĐENI PUŠTENI NA KUĆNO LEČENjE

Trojica turskih državljana, koji zbog povreda zadobijenih na jednom od niških gradilišta na kome su radili, primljeni u Urgentni centar Kliničkog centra Niš, otpušteni su na dalje kućno lečenje, nakon što su urađene kompletne dijagnostike i sve medicinske pretrage.

Kako je saopšteno, odmah po prijemu u ambulante i sobu za reanimaciju Urgentnog centra, turski državljani A.A. (49), D.S. (24) i K.U. (44), sagledani su od strane čitavog tima dežurnih lekara, te je nakon urađene kompletne dijagnostike, utvrđeno da su sva trojica, na svu sreću, zadobili lake telesne povrede u vidu površinskih ogrebotina i nagnječenja ekstremiteta.

Nakon previjanja i davanja terapije, a na osnovu stručnog mišljenja i odluke lekara specijalista niškog Kliničkog centra, sva tri pacijenta, otpuštena su na dalje kućno lečenje.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Немања

26.06.2019. 16:20

@Ceca - Одвратан коментар. Није га бомбардовао тај несретник који је дошао у Ниш да ради да пошаље кући неки евро. Стидите се.

Blagoslov

26.06.2019. 15:54

Ko drugome jamu kopa.......znate dalje. Al mi je zao sto stradase obicni ljudi a ne oni koji su odgovorni bas za bacanje tih bombi....

Stole

26.06.2019. 16:21

Sve proizvode iz Srbije kroz fakture naplacivati od 1 do 10 dinara,taksa je od 1 do 10 dinara oni nek prodaju po normalnim cenama i razliku u nabavnoj ceni nek proslede nazad dobavljacima

Dejan Š.

26.06.2019. 18:30

Pa dobro, bre, Stevane, dokle više. Nisu to više oni Turci. Nisu janičari nego nadničari.