• Search form

25.06.2019 | 18:28

48. Sofest – Po jutru se dan poznaje

48. Sofest – Po jutru se dan poznaje

Filmski festival u Sopotu - Sofest prikazaće od 2. do 6. jula 18 filmova u takmičarskom programu, od kojih 11 domaćih i sedam manjinskih srpskih koprodukcija, a na svečanom otvaranju nagradu za životno delo dobiće veteran srpske i jugoslovenske kinematografije Mladomir Puriša Đorđević (95).

Na specijalnoj projekciji 48. Sofesta, čiji je slogan "Po jutru se dan poznaje", biće prikazan Đorđevićev film "Jutro" (1967), kojim je "ondašnja jugoslovenska kinematografija napravila prvi veliki korak u svet" – kako je izjavio umetnički direktor Aleksandar Avramović 25. juna na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda.

U galeriji Centra za kulturu u Sopotu biće postavljena izložba plakata za filmove reditelja i scenariste Puriše Đorđevića, a za 5. jul najavljen je panel o njegovom stvaralaštvu, uz učešće Srđana Vučinića, Radoslava Zelenovića, Dejana Dabića i Jovana Markovića.

U planu je i izdavanje monografije sa tekstovima više autora, ali i sa pričama samog Đorđevića, koji i u poodmaklom životnom dobu piše i snima. Ovih dana, kako je rekao Avramović, snima dokumentarac o Matiji Bećkoviću.

"Puriša je uvek bio ispred drugih, na čelu kolone duha i stvaralaštva. On je bežao i svojim mislima, uranjajući u nove, još slojevitije od prethodnih. Samo je deo tog vulkana misli i ideja završio na filmskoj ili video traci i u tekstovima, među kojima mnogi čekaju da dobiju svoje knjige gde bi uvek bili spremni da oplemene neke nove radoznale generacije", istakao je Avramović.

Filmski program 48. Sofesta otvoriće nagrađivani film "Šavovi" Miroslava Terzića, a od srpskih ostvarenja tu su i “Južni vetarMiloša Avramovića, “Psi umiru samiNikole Petrovića, “Kralj Petar IPetra Ristovskog, “Reži Koste Đorđevića, “Aleksandra Saše Radojevića, “O životu i o smrtiPredraga Velinovića, “Taksi bluzMiroslava Stamatova, “ZlogonjeRaška Miljkovića, “PijaviceDragana Marinkovića i “Delirijum tremensGorana Markovića.

Biće prikazani i filmovi nastali u koprodukciji sa Hrvatskom - Biće prikazani i filmovi nastali u koprodukciji sa Hrvatskom - “Poslednji Srbin u HrvatskojPredraga Ličine i “Koja je ovo državaVinka Brešana, “Balkanska međaAndreja Volgina iz Rusije, “Ti imaš noćIvana Salatića iz Crne Gore, “Iz ljubaviNenada Mikovića, nastao u koprodukciji sa Poljskom, te “Granice kiše Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, koprodukcija Srbije, BiH i Crne Gore, i “Između dana i noćiAndre Martinovića, takođe koprodukcija sa Crnom Gorom.

Kako Sofest ne traži premijerno prikazivanje, u konkurenciji je cela domaća produkcija iz proteklih godinu dana, a ulaz na projekcije je besplatan.

Ovi filmovi se, prema rečima Avramovića, odlikuju tematskim i žanrovskim bogatstvom, kreativnom raznolikošću i među autorima i u glumačkim kreacijama.

Zahvaljujući učešću manjinskih koprodukcija, 48. Sofest biće i svojevrsna smotra filmskih ostvarenja sa prostora bivše Jugoslavije, što je dragocena prilika za publiku da dobije uvid u tokove filmske industrije i u njen kvalitet na širem području, naveo je Avramović.

Odluke o nagradama doneće žiri koji čine: filmski poslenik Radoslav Zelenović, glumica Jovana Gavrilović - prošlogodišnja dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu, te filmski kritičar Dejan Dabić.

Šavovi

Odmah nakon Sofesta nagrađeni filmovi biće prikazani i u Domu omladine Beograda, takođe na besplatnim projekcijama.

Tradicioanlno, Sofest počinje defileom filmskih ekipa i gostiju u fijakerima, kao i vatrometom. Na svečanom otvaranju, na trgu ispred CZK Sopot, nastupiće Big bend RTS-a, grupa Kal, KUD "Kosmaj" i Jelena Tomašević.

Predsednik Odbora Sofesta, dugogodišnji predsednik Opštine Sopot Živorad Milosavljević, izjavio je da je njemu ovo već 30. izdanje filmskog festivala u Sopotu, koji je menjao koncepte i organizatore, dok nije dobio status manifestacije od značaja za Grad Beograd. “To što za ovaj festival radi Sekretarijat za kulturu Beograda zaslužuje veliku pohvalu i zahvalnost nas Sopoćana. Nastojaćemo da i ove godine bedemo dobri domaćini”, rekao je Milosavljević.

Organizator Sofesta je Centar beogradskih festivala (Cebef), čiji je v.d. direktora Damir Handanović izrazio zadovoljstvo što se kulturni programi održavaju i van centra Beograda. “Meni je ovo prvi Sofest koji radim. Potrudiću se da izgleda svetski”, rekao je Handanović.

Grad Beograd izdvojio je za Sofest 4,5 miliona dinara, a Ministarstvo kulture i informisanja Srbije 200.000 dinara, precizirala je producentkinja Darja Bajić.

U saradnji s Fakultetom dramskih umetnosti, kako je najavila, biće održana radionica Filmovanje Sofesta, a snimljeni materijal biće prikazan na zatvaranju festivala.

Prošle godine Gran pri 47. Sofesta dobio je film “Izgrednici producentske kući Biberče, u režiji Dejana Zečevića, dok je za režiju nagrađen Lazar Bodroža za debitantski film “Ederlezi Rising”, koji je pobedio prethodno i u domaćoj konkurenciji na 46. Festu. Nagrada “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu dodeljena je Jovani Gavrilović za “Horizonte” reditelja Svetislava Dragomirovića, a nagradu “Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu dobio je Radovan Vujović za “Izgrednike”.

U konkurenciji je bilo 15 ostvarenja, uključujući manjinske koprodukcije, a nagradu publike dobio je film “NigdePredraga Velinovića.

Festivalski sajt je sofest.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Savovi, Miroslav Terzic
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav