"Srbija bila uvoznik a danas među većim izvoznicima šargarepe"

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević obišli su poljoprivredno gazdinstvo porodice Begojević u Suseku, u opštini Beočin, i potom razgovarali sa poljoprivrednicima u Begeču.

Porodica Begojević, koja u okviru svog gazdinstva poseduje 50 grla krava muzara, bavi se uzgojem svinja i ovaca i obrađuje oko 200 hektara zemlje, primer je poljoprivrednog domaćinstva koje postiže izuzetne rezultate, saopštila je Pokrajinska vlada.

Ministar Nedimović osvrnuo se na šire potrebe, koje su u ovom bačkom mestu iskazali na planu prerađivačke industrije njihovih proizvoda.

"Begeč je simbol promene, u kvalitativnom smislu, za poljoprivredu Srbije. Ako je pre 10 godina Srbija bila uvoznik šargarepe, a danas je jedan od većih izvoznika, i izvozi u zemlje koje su nekad bile najbolji izvoznici, poput Poljske, onda je to pokazatelj koliko se ovde dobro radi i kako se primenjuju najsavremenija tehnološka znanja", ukazao je Nedimović.

On je podsetio da ova sredina koristi i sredstva iz IPARD fondova, kao i da je logično da se sada stiglo do prerađivačke industrije.

Ministar poljoprivrede je izneo mogućnost da se ovde izađe sa merama podrške koje je republička vlada namenila za prerađivačku proizvodnju, u visini od 20 do 50 odsto, za izgradnju novih pogona.

Kako je Nedimović ukazao, ovde nije fokus samo na novim radnim mestima, već na novoj inovativnoj opremi i novim tržištima, neophodnim našoj poljoprivredi.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević kaže da su gazdinstva, kao porodice Begojević, pravi primer dobre prakse, gde pored ratarske imamo i ozbilnu govedarsku, svinjarsku i ovčarsku proizvodnju.

"Poruka je da na ovakav način jedno gazdinstvo može da opstane i da izbori svoje mesto na tržištu i obezbedi egzistenciju za sve svoje članove", rekao je Radojević.

On je podsetio da resorni sekretarijat ima značajan iznos finansijskih sredstava namenjen za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i naglasio da nikada nije bilo više novca za ovu namenu u agrarnom budžetu Vojvodine.

Radojević je ukazao i na povoljnosti startap programa za mlade poljoprivrednike i pozvao ih da konkurišu.

Prema njegovim rečima, za mlade poljoprivrednike nivo subvencija, u odnosu na ukupnu investiciju, iznosio bi do 90 odsto.

Ovakve subvencije su, ističe, odlične da podstaknu početnike u njihovom agrobiznisu, s ciljem i da mladi ostanu na selu i stvore uslove za dobar život.

Radojević je ukazao i na činjenicu da baš u Begeču postoji pravi primer dobre prakse, gde je označeno geografsko poreklo "begečka šargarepa", uz punu podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

To je, kako je pokrajinski sekretar naglasio, istovremeno i dobar primer udruživanja individualnih proizvođača - u zemljoradničku zadrugu – "Begečki povrtari", koja jeste nosilac intelektualne svojine i model koji treba i ostali da primene.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво