Cena preniska: Proizvođači višanja idu kod ministra

Grad Prokuplje je odlučio da zbog niske otkupne cene višnje i nezadovoljstva proizvođača organizuje sastanak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Srbija

Izvor: Prokuplje na dlanu

Utorak, 25.06.2019.

16:51

Cena preniska: Proizvođači višanja idu kod ministra
Foto: Depositphotos, swkunst, 212511772

Tim povodom je u gradskoj kući održan sastanak i izabrani su članovi deegacije koja će razgovarati sa nadležnim ministrom.

"Višnja na našem području ove godine je izuzetnog kvaliteta, proizvođači su uložili veliki rad i trud i s pravom traže da se to realno i naplati. Cena otkupa višnje formira se na tržištu, ali kako ona nije zadovoljavajuća ove godine, zaključili smo da je neophodno preduzeti određene korake, kako bi dostigli realnu cenu za otkup ovogodišnjeg roda", rekao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović, prenosi Prokupljenadlanu.rs.

Otkup ovog najrasprostranjenijeg voća u prokupačkom kraju je počeo. nažalost, cena je niža nego očekivana, odnosno prva klasa višnje se plaća svega 40 dinara po kilogramu, a druge klase 30 dinara po kilogramu. Nažalost, bili smo u pravu kada smo krajem maja pisali da će upravo ovo biti cena. Tekst o tome možete pročitati ovde: Ni ove godine nema vajde od višnje i šljive!

"Mnogo je loše. berači uzimaju od 15 do 20 dinara po kilogramu. Proizvođaču ne ostaje ni jedna trećina i to je čist gubitak. Realno, da bi proizvođač imao motiv da proizvodi cena mora biti najmanje 50 dinara", kazala nam je osoba koja je dobro upućena u ovu problematiku.

Ona dodaje da je, pored niske cene, problem ambalaža i isplata novca.

"Sve je katastrofa. Ovim se ne pokriva ni prosta proizvodnja. Uz to, većina ovogodišnjeg roda se gura u drugu klasu, a za njom ne postoji velika potražnja na tržištu. Moja je procena da će cena da ide i niže do kraja berbe, nažalost", tvrdi jedan od proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: