Le Drian: Ozbiljna greška ako Iran prekrši nuklearni sporazum 1Foto: EPA/ STEPHANE DE SAKUTIN/ POOL

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian upozorio je danas da bi kršenje međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu predstavljalo „ozbiljnu grešku“ Irana i „loš odgovor na pritisak SAD“ protiv Teherana.

„Francuska, nemačka i britanska diplomatija je u potpunosti angažovana kako bi Iranu jasno stavila do znanja da to ne bi bilo u njegovom interesu“, rekao je Le Drian pozivajući na „zajedničku akciju“ da bi se sprečila eskalacija tenzija u Zalivu.

Savet bezbednosti UN je u ponedeljak uveče pozvao na dijalog i mere u okončavanju napetosti u Zalivu.

Iran je 8. maja u kontekstu rastućih tenzija sa SAD saopštio da više nije u obavezi da se drži ograničenja dogovorenih u sporazumu iz 2015. godine.

Iranske vlasti su najavile da će posedovati više od 300 kilograma nisko obogaćenog uranijuma do četvrtka što je kršenje sporazuma.

Evropa se odvojeno suočava sa rokom do 7. jula, koji je nametnuo Teheran, da ponudi bolji sporazum Iranu ili će ta zemlja početi da obogaćuje uranijum bliže nivoima potebnim za proizvodnju oružja.

SAD je kao jedna od potpisnica sporazuma istupila iz tog dogovora pre godinu dana. Sporazum sa Iranom su pored SAD postigle Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Kina i Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari