Mali: Investicioni paket će pomoći daljem rastu srpske ekonomije 1Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali boravi u jednodnevnoj poseti Londonu, gde je danas učestvovao na Blumbergovom „Forumu o razvoju novih tržišta i perspektivama u 2019. godini“ i tom prilikom govorio na panelu o izazovima sa kojima se susreću zemlje u razvoju.

On je istakao da su se sagovornici na panelu složili da je najveći izazov danas kako da ekonomije nastave da rastu, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Podsetio je da je Srbija prošle nedelje imala, kako je naveo, najuspešniju emisiju obveznica ikada na Londonskoj berzi, gde je dobijen „nikada jeftiniji novac, kojim smo vratili stare dolarske dugove“.

„Upravo sam na tom primeru pokazao sagovornicima na forumu koliko je naša ekonomija ojačala u poslednjih nekoliko godina. Svi smo se složili da je upravo najveći izazov kako da naše ekonomije nastave da rastu“, istakao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, zbog toga je važan nedavno najavljen investicioni paket.

„Tu će se naći projekti koje ćemo sprovoditi u naredne tri do četiri godine, a koji će se bazirati na ulaganju u neophodnu infrastrukturu. To su vodovod i kanalizacija, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, završetak i asfaltiranje lokalnih i regionalnih puteva, završetak mreže autoputeva, završetak mreže železničkih pruga u Srbiji, kao i izgradnja beogradskog metroa i Nacionalnog stadiona“, kazao je Mali.

Dodao je da za te projekte Srbija želi da obezbedi finansiranje, jer oni treba da budu „kičma rasta“ srpske ekonomije u narednom periodu.

„Sa rastom javnih investicija i sa nikada većim prilivom stranih direktnih investicija, pravimo osnovu za dalji rast ekonomije“, zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari