Dijalog “Energija mladih” u Novom Sadu

U Novom Sadu održan je Omladinski dijalog "Energija mladih", koji su organizovali Unicef Srbija u saradnji sa Omladinskom prestonicom Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, u okviru regionalnog programa Dijalog za budućnost.

Cilj programa je jačanje poverenja u regionu kroz ostvarivanje dijaloga i preporuke u pogledu politika i delovanja na polju zajedničkih prioriteta, pri čemu se promoviše društvena kohezija i međukulturalno razumevanje.

Na skupu je učestvovala i ministarka u Vladi Srbije zadužena za demografiju i polulacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je sa mladima razgovarala o ciljevima održivog razvoja.

"Mlade najviše interesuju ciljevi iz oblasti obrazovanja, ravnopravnosti, jačanja gradova i opština i partnerstva, jer oni planiraju da, kada završe školovanje, zasnuju porodice, da žive u održivim sredinama, gradovima i opštinama. To je pre svega mir i jedan pravni sistem koji je adekvatan", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Direktorka Unicefa u Srbiji Ređina de Dominičis ocenila je da je ovaj skup velika prilika da se govori o globalnoj agendi razvoja.

"Posvetićemo se ciljevima održivog razvoja, kao što su kvalitetno obrazovanje, rodna jednakost, mir i dobre institucije i održivi gradovi", rekla je Ređina de Dominičis.

Ministarka Đukić Dejanović predstavila je mladima i Dobrovoljni nacionalni izveštaj Republike Srbije, o Agendi 2030, čiji je centralni deo posvećen mladima.

"Mi smo na jedan avangardni način napravili samu Agendu 2030, uzeli smo stavove mladih i stavove jedinica lokalnih samouprava. Imamo deo koji govori o tome dokle smo kao država stigli, izveštaj o saradnji s nevladinim sektorom, stavove i merne instrumente Zavoda za statistiku, a poseban jedan aneks načinio je Unicef. Sama Agenda sa onom rečenicom da 'niko ne ostane iza' preferira da mora najviše da se učini i pomogne onome ko je najugroženiji, a to su romske porodice, porodice gde ima bolesnih članova", objasnila je Đukić Dejanovićeva.

Nakon skupa u Skupštini Vojvodine, ministarka Đukić Dejanović i direktorka Unicefa u Srbiji Ređina de Dominičis otvorile su Kutak za čitanje u Domu zdravlja Novi Sad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво