APELACIONI SUD U BEOGRADU: Beretke pravnosnažno oslobođene

N. B.

24. 06. 2019. u 15:49

Potvrđene presude protiv Legije i još šestorice pripadnika JSO. Utvrđeno da nisu organizovale oružanu pobunu, već da je bila reč o običnom protestu

АПЕЛАЦИОНИ СУД У БЕОГРАДУ: Беретке правноснажно ослобођене

Pripadnici JSO na protestu Foto N. Fifić

APELACIONI sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu Specijalnog suda kojom su pre godinu dana Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i još petorica pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije oslobođeni optužbi da su 2001. godine organizovali oružanu pobunu. Odlukom Apelacije da odbije žalbu Tužilaštva za organizovani kriminal, ova presuda je postala pravosnažna.

Pored Ulemeka i Jovanovića, višegodišnji postupak se vodio i protiv Veselina Lečića, Miće Petrakovića, Dragoslava Krsmanovića, Dragiše Radića i Vladimira Potića. Tužilaštvo je tvrdilo da je vođa "zemunskog klana", Dušan Spasojević sa pripadnicima "crvenih beretki" organizovao oružanu pobunu u nameri da ugroze ustavno uređenje, kao i bezbednost države, sa ciljem da dovedu do pada tadašnje vlade. Ovaj čin je, kako se svojevremeno navodilo, bio uvertira za atentat na premijera Zorana Đinđića.

Po nalaženju apelacije, Specijalni sud je pravilno postupio kada je okrivljene oslobodio "s obzirom na to da izvedenim dokazima u toku postupka nije utvrđeno da su okrivljeni učinili krivično delo".

- Do ovakvog zaključka prvostepeni sud je došao pravilnom ocenom izvedenih dokaza, cenjenih kako pojedinačno, tako i u njihovoj međusobnoj povezanosti - navodi se u obrazloženju.

Prvostepena presuda doneta je jednoglasno i prema njoj, a na osnovu materijalnih dokaza, kao i izjava brojnih svedoka, utvrđeno je da nije reč o pobuni, već o protestu. Predsednik veća, sudija Dragomir Gerasimović, pozvao se na stenogram sa sednica vlade kojima je predsedavao premijer Đinđić, na kojima je konstatovano da nije bila ugrožena bezbednost države i da je na njima korišćena reč protest, a ne pobuna. U prilog oslobađajućoj presudi, on je istakao i da vlada nije proglasila vanredno stanje, da službe bezbednosti nisu stavljene u borbenu gotovost, kao i da nije bila ugrožena bezbednost građana.

RAZLOZI

POSTUPAK protiv Milorada Ulemeka Legije i ostalih pokrenut je 20. septembra 2011. godine, a optužnica je podignuta godinu dana kasnije. Svi okrivljeni su negirali delo koje im se stavljalo na teret. Tvrdili su da je Jedinica otkazala poslušnost jer je bila obmanuta nalogom da uhapsi haške optuženike, braću Banović. "Beretke" su bile uznemirene i zbog glasina da se spremaju hapšenja njihovih pripadnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

dragan

25.06.2019. 08:01

I posle toliko vremena "nezavisno sudstvo" odlucuje da nije pobuna Iasli sa dugim cevima blokirali saobracaj pretili bahatili se .... vojska nije smela da izadje da ih spreci ..... Koga ovde (ne) casni sud ovde folira to je SAMAR celoj Srbiji i nama beogradjanima SRAMOTA