U Briselu teže glasanje nego u Vatikanu

G. Č.

21. 06. 2019. u 09:33

Propali izbori za nove čelnike Evropske unije. Sastanak raspušten bez dogovora i sazvan je novi, vanredni samit za 30. jun

У Бриселу теже гласање него у Ватикану

Foto Tanjug / AP

RAZJEDINjENI lideri EU nisu uspeli tokom dvodnevnog samita da pronađu naslednika Žan-Kloda Junkera na čelu Evropske komisije, ali ni da se saglase o ostalim ličnostima koje bi trebalo da vode evropsku administraciju u novom sazivu. Sastanak je raspušten bez dogovora i sazvan je novi, vanredni samit za 30. jun.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je poručio da se ubrzane konsultacije nastavljaju. Ovaj posao će se obavljati u okolnostima samita G-20, koji se paralelno, od 26. do 29. juna, održava u Osaki. Da evropski kalendar ne bi kasnio, dogovor mora da se pronađe do 2. jula, kada je prvo zasedanje novog Evropskog parlamenta.

- Zaključujem sa izvesnim zadovoljstvom da me nije tako lako zameniti - šeretski je poručio odlazeći predsednik Žan-Klod Junker, dok su mediji komentarisali da je lakše izabrati rimskog papu nego predsednika Evropske komisije.

Irski premijer Leo Varadkar je prvi zaključio da je lakše izabrati papu nego čelnike EU. Komentatori medija su se pridružili ovoj "ozbiljnoj šali", pa su neki javili da je iznad sedišta EU u zoru "izašao crni dim". Time su ciljali na situaciju u Vatikanu, kad kardinali ne uspeju da izaberu novog papu.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije