Radojičić: Od 600 neformalnih romskih naselja u Srbiji 100 u Beogradu 1Foto: Beoinfo

Regionalna konferencija „Dekada inkluzije Roma: nasleđe, stečeno iskustvo, najbolji primeri i šta dalje“ otvorena je večeras u Beogradu, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je kako grad želi da rešava probleme Roma, jer je to dokaz da je društvo ozbiljno.

Radojičić je rekao da su Romi u Beograd došli u 16. veku, sada ih u Beogradu živi oko 40.000, a od 600 neformalnih romskih naselja u Srbiji 100 je u Beogradu.

On je dodao da je od 2014. rešeno stambeno bitanje za 266 romskih porodica i da je grad u saradnji sa Nemačkom agencijom za saradnju (GIZ) napravili bolje higijenske uslove i rešili problem pijaće vode u dva naselja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da se nada da će Regionalna konferencija u Beogradu biti iskorak u pogledu položaja Roma. On je dodao da je različitost bogatstvo jedne države, a da je Srbija ponasna na svoje nacionalne manjine, među kojima su Romi i na svoj ustav koji svi građanima garantuje najviša prava.

Đorđević je najavio i da će biti renovirana škola u naselju Ledine u Beogradu, koju pohađa veliki broj romske dece, jer Romi u Srbiji zaslužuju najbolje – obrazovanja i pravo na svoju kulturu i to da budu deo društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari