VIDEO: Ovako izgleda taksi samo za žene u Čečeniji

Fatima Džambulatova proverila je mrtav ugao i prestrojila se u drugu traku avenije u čečenskom glavnom gradu Groznom.
U većinski muslimanskoj i konzervativnoj ruskoj republici, ona je jedna od vozačica taksi-službe samo za žene. 
 
Za upravljačem belog automobila s crvenim logom "Mekhkari", što na čečenskom znači "devojke" i naziv je firme osnovane proletos, objašnjava motive za pokretanje posla. Neke klijentkinje imaju muževe koji im ne dopuštaju da uđu u vozilo s drugim muškarcem, neke veruju da žene bolje voze, a nekima je jednostavno draže da se voze s osobom istog pola. 
 
Preduzetnički projekat
 
Osnivačica firme Madina Cakajeva pre pokretanja biznisa sprovela je istraživanje na društvenim mrežama o tome šta ljudi misle o ideji isključivo ženskog taksija. 
 
Projekat je kasnije dobio finansijsku podršku emiratskog fondacije za preduzetništvo i inovacije Zajed koja je otvorila ogranak u Groznom pre dve godine. Mekhkari za sada ima pet vozačica i vozni park s pet automobila. 
 
Libkan Bazajeva, čečenska aktivistkinja za prava žena, rekla je projekat "ženskog taksija" odavno trebalo da postoji. 
 
"U sovjetsko doba mogli ste na prste jedne ruke izbrojati žene za volanom, znala ih je cela republika", rekla je. 
 
To je počelo da se menja pre otprilike deset godina. Godine 2008. udruženje "Women For Development" organizovalo je školu vožnje za stotinak žena, od čega za polovinu od njih u Groznom. Saobraćajni policajci u gradu s 270.000 stanovnika bili su šokirani, rekla je Bazajeva, ali kampanja je bila uspešna i žene za upravljačem su sada uobičajene. 
 
Fondacija Zajed uključila se u projekat jer ga smatra prikladnim "sa stajališta verskih normi i tradicija". Taksi, naime, prima samo žene ili žene s decom. 
 
Putnice vole manje agresivan stil vožnje
 
Ali nije samo konzervativna islamska tradicija ono što žene primorava da se služe ženskim taksijem. Mnoge putnice vole manje agresivan stil vožnje. 
 
"Žene su u vožnji pažljivije, osećam se sigurnije sa ženom", kaže 29-godišnja Heda Jusajeva sa zadnjeg sedišta taksija. 
 
Uz to, nekim ženama je draža ova služba jer time izbegavaju moguće sukobe sa supruzima zbog vožnje s nepoznatim muškarcem, rekla je Bazajeva i dodala da zna za nekoliko slučajeva kada su supruge dobile batine samo zato što su imale broj taksista u svom adresaru. 
 
"Pojava vozačica u profesiji kojom dominiraju muškarci veliki je korak napred, veliko postignuće u muškom svetu", kaže Bazajeva. 
 
Veruje i da se radi o "simboličnom" ženskom učestvovanju u ekonomskom životu Čečenije, društva u kojem su im prava ograničena.
 
Cakajevoj posao dobro ide i planira da nabavi još 15 automobila. Džambulatova dodaje da su i reakcije muškaraca pozitivne i mnogi su od nje tražili broj telefona - za svoje supruge. 
 
A ona voli svoj posao. 
 
"Volim da razgovaram sa svojim putnicama, među njima ima zaista zanimljivih žena. A sviđa mi se i da vozim", kaže Džambulatova.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin