Radun: Na KiM nema proizvodnje, kontramere ne bi imale efekat

Politički analitičar Branko Radun kaže za RTS da su se druge zemlje ubacile na tržište KiM i ocenjuje da u slučaju povratka, srpski proizvodi ne bi ponovo imali status kao ranije.

Branko Radun je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je odluka Prištine o taksama pre svega politička, ali sa ekonomskim posledicama.

Naveo je da su se druge zemlje ubacile na tržište KiM, i ocenio da u slučaju povratka, srpski proizvodi neće ponovo imati status kao ranije.

Osvrnuo se i na pozive da Srbija uvede kontramere, ističući da to ne bi imalo efekta jer Priština nema nikakvu proizvodnju.

Što se tiče novih pokušaja Prištine da uđe u Interpol i navoda da su Rusija, Brazil i Namibija protiv toga, smatra da će i sad biti neizvesna borba, jer se lobira od države do države.

Podsećajući na hapšenje prvog čoveka Interpola, koji je iz Kine, ističe da su se stvari promenile pa je pitanje koji će biti odnos snaga.

Ipak, smatra da Srbija ima značajnu podršku tih država.

Koja iskustva Belorusije su korisna za Srbiju

Govoreći o poseti beloruskog ministra odbrane Andreja Ravkova, Radun kaže da ta zemlja ima jaku ekonomiju i vojnu industriju, i poziciju između Rusije i Zapada.

Lukašenko je, bez obzira na svoj negativan imidž u evropskoj javnosti, bio veoma koristan igrač i Moskvi i Vašingonu kada je nešto potrebno, ocenjuje Radun.

Srbija može da primeni iskustva Belorusije u vezi sa tim što se država na pozitivan način meša u privredu, poput Kine, i jedna je od zemalja sa najmanje kriminala i ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti, smatra Radun.

"Tramp želi uspeh pred izbore"

Tramp je objavio nameru da za novog ambasadora u Srbiji imenuje Entonija Godfrija iz Virdžinije. Radun navodi da je Godfri karijerni diplomata i stručnjak za Istočnu Evropu, Bliski istok i Rusiju.

Jasno je da Trampova administracija želi diplomatski uspeh pre predsedničkih izbora, ukazuje Radun.

Međutim, dodaje, ne vidi se jasna politička agenda jer Balkan i Kosovo nisu u fokusu američke politike.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво