Srbija već osam godina na začelju regiona po kvalitetu puteva

Statistika Svetskog ekonomskog foruma u poslednjih osam godina jasno pokazuje da je Srbija, kada je reč o kvalitetu putne mreže, najlošije rangirana od svih država u regionu, sa izuzetkom Bosne i Hercegovine.
Srbija već osam godina na začelju regiona po kvalitetu puteva
Foto: Pixabay
Poslednje istraživanje, urađeno za 2018. godinu, pokazuje da je Srbija i dalje na pretposlednjoj poziciji sa koje ne može da se pomeri još od 2010. godine
 
Aktuelni podaci pokazuju da je od svih država u okruženju putna mreža najbolja u Hrvatskoj koja se nalazi na 19. mestu na tabeli (koja je rađena za sve zemlje u svetu) sa ocenom 5,5, piše Danas.
 
Slovenija je rangirana na 51. mestu sa ocenom 4,4. Crna Gora je na 88. poziciji sa 3,5 poena. Srbija je tek na 100. mestu sa ocenom 3,2, a BiH 109. sa ukupnom ocenom 3. Na listi je rangirano ukupno 137 zemalja.
 
Stručna javnost u Srbiji se slaže sa ocenama iznesenim u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma i ističe da je osnovni razlog za takvo stanje nekvalitetna izgradnja i loše održavanje puteva.
 
Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, kaže za Danas da, kada sagledavamo stanje u ovoj oblasti, moramo uzeti u obzir i dužinu putne mreže u jednoj zemlji.
 
"Činjenica je da Srbija ima daleko više puteva od svojih komšija. Reč je o 16.000 kilometara putne mreže u koju treba ulagati znatno veća novčana sredstva nego što je to slučaj u drugim zemljama. Osnovni razlog zbog čega su putevi u Srbiji u lošem stanju je to što ih grade preduzeća koja nisu kvalifikovana za izvođenje tako zahtevnih građevinskih operacija. Drugi problem je što se putevi neadekvatno održavaju. I tu se radi nestručno, odnosno održavaju se u toku letnje sezone umesto pre nje, a kvalitet kako materijala tako i izvedenih radova u mnogim slučajevima nije na potrebnom nivou", kaže Rodić.
 
Prema njegovim rečima, putevi prve, druge i treće kategorije u Srbiji su u rđavom stanju, odnosno ne održavaju se adekvatno.
 
"Pokazalo se da je veliki problem što je gro tih poslova prepušten nestručnim preduzećima kao i to što su glavni poslovi u izgradnji puteva prepušteni stranim firmama. Mi smo na taj način izgubili našu građevinsku operativu, veliki broj inženjera i kvalifikovanih radnika je zbog toga trbuhom za kruhom otišao u inostranstvo pa smo došli u nezavidnu situaciju da nema ko da održava puteve u Srbiji, što je veliki problem", navodi Rodić.
 
Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, slaže se da su naši putevi u lošem stanju i navodi da je jedan od osnovnih razloga za to činjenica da je Srbija bila pod sankcijama i bombardovanjem.
 
"Ne treba zaboraviti da je deo naše putne infrastrukture bio uništen, a nakon toga nije obnavljan i građen onim tempom i intenzitetom kako je najavljivano. Stvar se dosta promenila i kada u statistiku uračunamo Koridor 10 i 11, mislim da će rezultati u narednim godinama biti bolji, odnosno da će Srbija biti znatno bolje rangirana nego što je to sad slučaj", zaključuje sagovornik Danasa.
  • Nemanja

    21.06.2019 09:15
    @Neko/Zoning/RVosha/Hyde/horor Sprdija

    Ajde još i ovaj Petrovgrad je samo klasični zatucani desničar, ali ti si dečko stvarno fenomen. Svako malo te ovde uhvatimo da pišeš po 10 idiotskih komentara pod različitim imenima, i umesto da se pokriješ ušima i od*ebeš, ti se natežeš i proseravaš' 'kako ste zaključili, zašto ste kivni'. Zaključili smo zato što si nepismeni magarac koji ponavlja iste gluposti kao papagaj, kako ne shvataš? Ne znam jel u pitanju neki redak poremećaj, ili si samo strašno usamljen.
  • Nemanja

    20.06.2019 16:05
    @Neko/Zoning/RVosha/Hyde/horor Sprdija

    Čisto da se zna, to što je ovaj 'Petrovgrad' zatucana desničarska budaletina ne menja činjenicu da si ti jedan žešće glup i patetičan lik. Konstantno te svi hvataju u ostavljanju 15 komentara pod različitim imenima jer si toliko nepismen da se to vidi iz aviona, a tebe nije nimalo blam što ispadaš tupav i jadan nego nastavljaš da se blamiraš.
  • Jelena

    20.06.2019 13:35
    @Петровград

    Pravi ste Albert Ajnstajn .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.