VIDEO: Mali maturanti i danas protestovali u Beogradu zbog završnih ispita

Nekoliko stotina svršenih osnovaca okupilo se danas ponovo ispred Ministarstva prosvete u Beogradu, tražeći da se poništi mala matura i da im se omogući da se u srednju školu upišu na osnovu uspeha iz osnovne.
Oni takođe zahtevaju da ministar prosvete podnese ostavku i poručili su da se protesti neće okončati dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.
 
Ispred Ministarstva bilo je nekoliko pripadnika obezbeđenja, jedan od đaka završnog razreda osnovne škole ušao je u Ministarstvo prosvete i predao zahteve.
 
Đaci su nosili transparenate s natpisima "Ukrali ste nam budućnost", "Ostavka", "Nećemo kradene ispite", "Srbijo, deca su na ulici"... Oni su uzvikivali "nećemo prijemni".
 
Nakon protesta ispred Ministarstva prosvete oni su krenuli u protestnu šetnju i zaustavili saobraćaj. Na početku kolone bio je istaknut transparent "Ne ide nam škola, al' bićemo bogati".
 
U masi okupljenih bilo je i momaka sa fantomkama i zapaljenim bakljama, za koje se od pojedinih roditelja i dece moglo čuti da su stariji od osmaka. Neki od momaka sa prekrivenim licima palili su sliku ministra prosvete i uzvikivali skandalozne povike, poput "Ubij, zakolji", "Ko ne skače - Šiptar".
 
Za razliku od protesta u utorak, kada je odložen test iz matematike jer su u javnost "procurela" pitanja, danas sa njima nije bilo roditelja, ali je bilo nekoliko predstavnika inicijative "Jedan od pet miliona".
 
  • Inspektor Višekruna

    19.06.2019 19:43
    I šta bi bilo?
    Da se rangiraju isključivo putem uspeha? Smerovi koji se najteže upisuju bili bi prebukirani, zbog ogromnog broja upisanih sa maksimumom bodova. Prenatrpana i dodatna odeljenja, i manje kvalitetna selekcija garantuje lošu generaciju. Viđeno 2013.
    U okviru jedne škole mogu biti dva prosvetara sa izrazito različitim kriterijumima. Mala matura ipak ublaži nepravde pri ocenjivanju. Ukidanje male mature znači diskriminaciju zaista dobrih učenika!
  • Bacvanin

    19.06.2019 17:21
    Ns
    Nekom je u interesu da izazove u Srbiji haos , jos su gore budale koje vicu "bravo deco" gurajuci decu u sukobe.
  • Jelena

    19.06.2019 15:34
    Tuzno
    Pa hajde da im dodelimo fakultetske diplome.
    Sve manje se uci.
    Vratila sam se na fakultet jer nisam zavrsila na vreme(ostala su mi dva ispita) i sad studiram sa klincima-7,8,9god mladjim, nigde znanja ni predznanja i puno besa, svadje, ega. Krivi uvek profesori, sve je tesko a oni u citanici vise na mobilnim telefonima vise nego u knjigu sto gledaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.