Vučić zaobišao Deltu kao najvećeg investitora 1

Taman smo pomislili da je Vučić, u okviru svoje partijske kampanje, „Budućnost Srbije“, a dva meseca nakon „centralnih“ skupova u Novom Sadu i Beogradu, preskočio Zaječar i okolne opštine, kad iz vedra neba stiže obaveštenje i to lično od Boška Ničića, koji je na svom FB nalogu sa velikim ushićenjem najavio da 15. juna AV posećuje Zaječar.

Takva vest nije mogla da prođe tek tako. Izazvala je tektonske poremećaje u javnim preduzećima Zaječara i upravi. Grad je čišćen, glancan, kao nikada do sada, dovučene su ogromne količine cveća, a vrhunac je bio kada je asfaltirano dvorište GU. Stekoh utisak da „poturica“, odnosno poznati politički preletač, Boško Ničić, želi da ostavi što bolji utisak na predsednika Srbije i da ga uveri da ovaj nije pogrešio što ga je primio u SNS i kooptirao u naviše organe i fotelju gradonačelnika.

Dan pred dolazak AV, u Zaječar su stigla dva šlepera sa binom i kompletnom video i audio opremom, iako grad Zaječar ima sličnu opremu, te se nije baš moralo trošiti toliko para za ovu priliku. Da bi događaj izgledao što pompeznije i podrška AV što veća, direktan TV prenos na nekim televizijama je već bio ugovoren, bina je okrenuta u pravcu Negotina, u relativno usku Ulicu Hajduk Veljka, da se masa sabije. O tome nešto kasnije u tekstu.

Poseta Okrugu Zaječar je počela pre podne (15. 6, subota) dolaskom bulumente u Boljevac. Tamo je Vučić posetio fabriku koja proizvodi, pretežno, sitnu poljoprivrednu mehanizaciju, porazgovarao koji minut sa okupljenim „meštanima“ i nastavio put Sokobanje, preko Rtnja. Bila je to dobra prilika da vidi u kakvom je lošem stanju put ka „turističkom biseru“ Sokobanji. Po dolasku u Banju, ispred hotela „Zdravljak“ je porazgovarao sa pristalicama, obećao priključak na auto-put i čim prije odjezdio za Knjaževac.

U ovom gradu je posetio poznatu fabriku dečijih cipela koja je vlasništvo Italijana, (nekadašnja Leda), a koja je doskora bila poznata u javnosti po seriji štrajkova i otpuštanju neposlušnih radnika i sindikalista i bednim platama. Koliko se čulo, o tome nije bilo reči sa rukovodstvom fabrike i opštine. Bilo je vremena da se poseti manji zasad jabuka u Žučkovcu i jedna vinarija u Potrkanju. Sve se, inače, odvijalo, kao na proizvodnoj traci, nalik na scene iz filma „Moderna vremena“.

Primetili ste da AV u tri grada nije otvorio niti jedan novi objekat. Nije otvorio jer ih nema. Tako je bilo i u Zaječaru. Naprosto, investitori zaobilaze ovaj kraj (ne računajući Kineze u RTB Bor), kao da je gubav. Loši putevi, poprilično korumpirana lokalna vlast, slaba infrastruktura, glavni su uzroci odsustva investitora. Naravno, bilo je do sada na desetine obećanja i od AV i od gradonačelnika Zaječara Ničića, ali investitora ni za lek. Licitirali su sa Englezima, Nemcima, Turcima, ali niko do sada nije došao da otvori neku fabriku u Zaječaru.

Doduše ovde posluje veliki investitor – vlasnik tri poveće farme – svinja, ovaca i junadi i voćnjaka od nekoliko stotina hektara (jabuka, trešanja) koji se stalno uvećava, ali je on Miroslav Mišković, odnosno Delta agrar i gde bi AV otišao da pogleda kako su ovi iz Delte zaista izvrsno uredili farme i voćnjake. Oni su najveći poslodavci i investitori u Zaječaru, ali za vlast kao da ne postoje. No, bez obzira na to Delta neprekidno investira u primarnu proizvodnju, a pripremaju se za izgradnju hladnjača.

Elem, ni u Zaječaru nije bilo šta za otvoriti, te su organizatori predvideli samo susret Vučića sa „narodom“. Kako je to bilo? Od ranog jutra „sendvičari“ su prvo otišli kao pojačanje put Knjaževca, da uvećaju masu, a negde od 14h počeli su da pristižu grdni autobusi u grad.

Pažljivi brojači kažu da ih je pristiglo oko 80, to je negde oko 4.000 „novih“ Zaječaraca. Muka je nastala oko 16h kada je predsednik odbora SNS u Zaječaru, Mića Stanković, pomoćnik gradonačelnika, počeo da vija sve građane po centralnom trgu, sve sa ciljem da ih utera ispred bine i u objektiv kamera koje su događaj direktno prenosili na Pinku. Do 17 časova ispred bine su bili direktori i pomoćnici iz javnih preduzeća Zaječara, folklorne i sportske družine i jedva oko 1500 „pristalica“ SNS-a i Vučića.

Blago rečeno, građani Zaječara su bojkotovali ovaj miting, a i većina pristiglih autobusima su se razmileli po gradu, da se okrepe i bolje ga upoznaju. U Zaječar se retko dolazi bez muke ili ovakve prisile. A šta da se kaže – danima pred dolazak – direktori javnih preduzeća i ustanova su vršili pritisak na zaposlene da obavezno dođu i „daju podršku politici AV“. Ovog puta bez nekog uspeha, a istini za volju – malo je i vrućina „pomogla“. Sve u svemu Vučić je u Zaječaru otaljao miting i praktično govorio dovezenim stanovnicima drugih gradova i gledaocima televizije.

Bez obzira na okolnosti, Vučić je dosta toga obećao Zaječaru. Prvo – stranog investitora koji će do kraja godine napraviti fabriku i zaposliti 2.000 radnika. Ova, prosto neverovatna izjava – da će neko za tako kratko vreme napraviti gigant fabriku, a nije pogon za spajanje kablova za auto-industriju je izazvala najveću pažnju.

Zatim je obećao da će uložiti 20 miliona evra u renoviranje Zdravstvenog centra, te da će renovirati Srednjoškolski centar sa 12 miliona evra. Sva ova obećanja postaju sumnjiva jer nisu pomenuti rokovi, a imajući u vidu da je u toku renoviranje OŠ „LJubica Radosavljević“ (Tončev gradnja), koje kasni mesecima, sporenje sa izvođačem radova i da se desetak godina gradi sportska hala kod škole „Hajduk Veljko“, koja nikad nije puštena, a već je napola uništena (gradio kum Ničićev).

Vrhunac kontroverze Vučić je izazvao obećanjem da će se u Zaječaru graditi potpuno novi stadion za osam hiljada gledalaca. Valja znati da je sadašnji stadion renoviran i dograđen sa bar hiljadu kvadrata i tribinama pre par godina, a sada će sve to biti srušeno i pravljeno Jovo-nanovo, a ovdašnji klub „Timok“ je bankrotirao i takmiči se u seoskoj ligi. Toliko toga čeka da bude popravljeno, putevi do većina sela, kišna kanalizacija i puno toga još, a vlast planira izgradnju velelepnog stadiona.

Da spomenem da je i Vučić, posle ministarke Mihajlović u više navrata, obećao skoro auto-put Zaječar – Paraćin, da bi kolekcija obećanja bila kompletirana.

Sve u svemu, poseta Vučića Zaječaru i okolini je bila samo promenada za „leteći cirkus“, „pobacana“ su grdna obećanja, a zadnje je bilo da će Vučić lično za dva meseca doći u inspekciju radova onoga što je obećao.

Da ne zaboravim, vrhunac predstave na mitingu je bio kad se AV ljutnuo na gradonačelnike i predsednike opština što postavljaju metalne ograde između njega i „njegovog“ naroda. Što bi slavni Zaječarac, Zoran Radmilović, u Kralju Ibiju rekao – Neću da menjam moj narod, kaki je taki je, najbolji je, a ja skromno dodajem – nikad dosta obećanja, a o njihovom ispunjenju neka razmišljaju drugi, a i narod je zaboravan.

Autor je novinar iz Zaječara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari