Tramp pobesneo: Harli Dejvidson otvara fabriku u Kini

Američki proizvođač motora Harli Dejvidson je sklopio partnerstvo sa kineskom kompanijom Ćanđijang motorsajkl radi proizvodnje novog asortimana manjih motora.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.06.2019.

13:54

Tramp pobesneo: Harli Dejvidson otvara fabriku u Kini
FOTO: Epa IAN LANGSDON

To je najnoviji potez Harli Dejvidsona u nastojanjima kompanije da proizvodi više motocikala izvan SAD, što je razljutilo američkog predsednika Donalda Trampa.

Iz Harlija je saopšteno da će novi motor imati zapreminu motora od 338 kubnih centimetara, što je daleko najmanji motor koji je Harli ikada proizveo i koji će se prodavati u Kini od kraja 2020. godine.

Većina motocikala koji se prodaju u SAD su daleko veći, sa kapacitetima motora od preko 601 kubnog centimetra.

Rat između Donalda Trampa i Harli Dejvidsona traje već godinu dana.

Počeo je nakon što je ta kompanija najavila da će deo proizvodnje prebaciti iz SAD u inostranstvo zbog toga što su evropske tarife na uvoz motora iz SAD povećane sa 6 na 31 odsto.

Cilj preseljenja proizvodnje u postrojenja u inostranstvu bio bi da se izbegnu carinske barijere EU.

To je izazvalo salve besa Trampa, koji im je zapretio da će "biti oporezovani kao nikada pre", ako to urade.

"Harli-Dejvidson nikada ne bi trebalo da se proizvodi u drugoj zemlji - nikada! Zaposleni i kupci su već ljuti na njih. Ako se presele, vidite, to će biti početak kraja - oni su se predali, odustali! Njihova aura će nestati i oni će biti oporezovani kao nikada ranije!", napisao je Tramp tada na svom nalogu na Tviteru.

Drugi problem je upravo ova najava saradnje s Kinom i to u jeku trgovinskog rata Amerike i Kine, koji je pokrenuo upravo Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: