KREĆE KONTROLA AUTOMOBILA FUNKCIONERA: Službena vozila gube blinkere

V. N.

19. 06. 2019. u 13:03

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objašnjava, za "Novosti", da na "blinkere" nemaju pravo ni ministri ni predsednici opština ni direktori javnih preduzeća

КРЕЋЕ КОНТРОЛА АУТОМОБИЛА ФУНКЦИОНЕРА: Службена возила губе блинкере

PRAVA poplava nezakonitog korišćenja "blinkera" na službenim automobilima, na koje je ukazao i predsednik Vučić na sednici GO SNS, ubuduće će biti oštrije sankcionisana, saznaju "Novosti".

Od državnih funkcionera, pravo na ovu signalizaciju, po zakonu, imaju samo predsednik, premijer i šef parlamenta. "Blinkere" mogu da koriste i vozila policije, vojske i VBA.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objašnjava, za "Novosti", da na "blinkere" nemaju pravo ni ministri ni predsednici opština ni direktori javnih preduzeća:

- Nažalost, svi smo svedoci da mnogi od njih to u praksi ne poštuju. I ne samo oni, signalizaciju zloupotrebljavaju i brojni građani koji nemaju nikakve veze sa politikom i javnim funkcijama. Dobro je što je na to ukazao i predsednik Vučić, jer će to biti signal policiji da bez ustezanja zaustavlja i kažnjava sve koji nezakonito koriste signalizaciju na vozilima.

Okanović ukazuje da su masovnom zloupotrebom, "blinkeri" postali obesmišljeni i da građani sada uglavnom kad vide kolonu pod pratnjom i vozila sa signalizacijom uopšte ni ne reaguju i ne pomeraju svoje automobile, što može ugroziti bezbednost svih.

Inače, za nezakonito korišćenje "blinkera" predviđene su kazne od 20.000 do 40.000 dinara za fizičko lice i od 60.000 do 800.000 dinara za pravno lice.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

MrX

19.06.2019. 22:20

Ko god kupi crni Audi ili Superb, za 20 evra ugradi blinkere i cepa sa njima kad je gužva po auto putu...kad je frka ugasi ih i opet je disciplinovani civil!!! Javna tajna, a ovi se sad dosetili sa zakašnjenjem!

Zoran

19.06.2019. 23:49

Aj da vidim i to čudo, svakog dana na Gazeli gaze preko svih, uleću iz zaustavnih traka na auto putu. Ko da imamo hiljade premijera, šefova vlade i predsednika.

TODOR Čačak

20.06.2019. 00:01

Pre 30 godina Ceca na koncert u Čačku u košarkaškoj hali došla privatnim džipom sa rotacija.