Svijet

Izvještaj UN-a: Saudijska Arabija je odgovorna za ubistvo novinara

Izvještaj UN-a: Saudijska Arabija je odgovorna za ubistvo novinara
Foto: N.N. | Izvještaj UN-a: Saudijska Arabija je odgovorna za ubistvo novinara

LONDON (AA) – U izvještaj Ujedinjenih nacija u srijedu rečeno je da je ubistvo novinara Džamala Kashogija “predstavljalo pogubljenje bez suđenja“ za koje je odgovorna Saudijska Arabija.

U izvještaju Agnes Calamard j rekla da je pronašla “vjerodostojne dokaze“ za dalju istragu o individualnoj odgovornosti saudijskih službenika u Kashogijevom ubistvu, uključujući i princa Mohameda Bin Salmana.

Pozivajući Saudijsku Arabiju da se izvini Turskoj zbog “zloupotrebe diplomatskih privilegija i kršenja zabrane eksteritorijalne upotrebe sile“, izvještaj takođe podstiče dalju istragu od strane Antonija Guteresa, generalnog sekretara UN-a.

Kashogi je ubijen, a potom raskomadan od strane saudijskih operativaca ubrzo nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Kashogi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili.  Potom su podigli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije