BiH

"Utisak da je VSTS podijeljen po nacionalnoj osnovi"

"Utisak da je VSTS podijeljen po nacionalnoj osnovi"
Foto: Ilustracija | "Utisak da je VSTS podijeljen po nacionalnoj osnovi"

SARAJEVO - Član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Monika Mijić ocijenila je danas da je VSTS BiH podijeljen po nacionalnoj liniji, što se moglo vidjeti u medijskim istupima članova ovog Savjeta.

Ona je na današnjoj sjednici VSTS-a predložila da se pravilnikom uredi ko može davati izjave u ime Savjeta i čija saopštenja mogu biti objavljena na internet sajtu VSTS-a.

Mijićeva je navela da su predsjednik i potpredsjednik VSTS-a Milan Tegeltija i Ružica Jukić davali izjave "u ličnom svojstvu", a da se prvi put desilo da su se neki članovi Savjeta udružili i dali zajedničko saopštenje.

Ona je dodala da je činjenica da su ti članovi Savjeta bošnjačke nacionalnosti i da joj je bilo interesantno da je kolege nisu kontaktirale da vide da li eventualno želi da se priključi njihovom mišljenju.

"Ono što je činjenica, a i u medijima su se pojavile informacije, da je Savjet podijeljen po nacionalnoj osnovi", rekla je Mijićeva novinarima u Sarajevu, gdje je danas počela trodnevna sjednica VSTS-a BiH.

Ona kaže da je njen utisak da su na vanrednoj sjednici, na kojoj nije bila prisutna, svi članovi predsjedniku VSTS-a Milanu Tegeltiji dali podršku u slučaju optužbi u medijima da je "trgovao krivičnim istragama".

"Onda nakon toga vidimo da ljudi žele ponovo da razgovaraju o tome i iznesu određenu izjavu. Moj utisak je da je jedan dio javnosti osudio davanje podrške Tegeltiji od članova Savjeta i imam osjećaj da jedan dio članova Savjeta pod tim pritiskom želi davati dodatna objašnjenja", navela je Mijićeva.

Komentarišući navode Jukićeve o uplitanju stranih ambasada u rad pravosudnih institucija BiH i "privođenju pravosudnih radnika u staklenu sobu ili gumenu sobu" da bi se tražilo od njih da obustave istragu protiv nekog političara ili da protiv nekog otvore istragu, Mijićeva je istakla da je za nju lično sve što je Jukićeva rekla bilo šokantno. 

"Zaista sam bila šokirana sadržajem tih tvrdnji i smatram da sve to zahtijeva posebnu tačku sjednice na kojoj bi se o tome raspravljalo", naglasila je Mijićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije