"Opšti nered": Radnicima plate "skidaju" stranci koji pristaju da rade na "crno"

Iako su najave poslodavaca upućivale na drugačiji zaključak, u Hrvatskoj je usporio rast troškova rada.

Region

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2019.

09:46

Foto: Depositphotos, akarelias, 5629064

Prva tri mjeseca ove godine prosečna plata radnika po satu bila je 4,2 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.

U poslednjem kvartalu lani, pokazuju podaci Eurostata, nominalno plaćen sat rada bio je 5,4 odsto skuplji, a rekordni rast od 8 odsto dostignut je u drugom tromjesečju 2018., pre turističke sezone, piše Jutarnji.hr.

Gledano po sektorima, zanimljiva je činjenica da su plate u građevinarstvu, sektoru koji se počeo značajnije oporavljati, pale za 4,8 odsto.

Lani su, pak, ubrzano rasle, tako da su u drugom kvartalu skočile za čak 16,6 odsto. Iako je prerano govoriti o razlozima takvog trenda, Zrinka Živković Mijatović, ekonomska analitičarka, pretpostavlja da je razlog pada plata uvoz radne snage iz zemalja u kojima su plate niže.

S tim se slaže i Mirko Habijanec, predsednik granskog udruženja građevinara u Hrvatskoj.

On ukazuje ukazuje na problem nepoštovanja kolektivnog granskog ugovora.

"To je opšti nered. Mnogi poslodavci, domaći i strani, ne poštuju kolektivni ugovor, nego isplaćuju minimalnu platu, a onda, kroz razne modele, radnicima daju novac na crno" kaže Habijanec.

U hrvatskom građevinarstvu je trenutno oko 78.000 zaposlenih, a Habijanec računa da je od toga 25.000 do 30.000 stranih radnika.

Da pojedine građevinske firme kalkulišu sa smanjenjem troškova, pokazuje i podatak da je nominalna plata smanjena 4,1 odsto, ali ostali troškovi, kao što su doprinosi na platu, pali su za čak 8,4 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: