Vaterpolo klasik

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.06.19. | 09:33

Spektakl na Tašmajdanu, duel evropskog i olimpijskog šampiona Srbije protiv svetskog prvaka Hrvatske u drugom kolu finalnog turnira Svetske lige. Delfini nisu dobili Barakude poslednja tri duela, ako se ne računaju peterci

Prštaće večeras (21.00) na otvorenom bazenu na Tašmajdanu, u vaterpolo klasiku, duelu dve selecije koje vladaju planetom u ovoj deceniji. Srbija je evropski i olimpijski šampion, dok Hrvati drže svetski tron iz Budimpešte 2017. godine.

Doduše, meč nema tolliki rezultatski značaj, jer posle grupne faze nema ispadanja, ali igraće se za prvo mesto u grupi. Nema popusta ni taktiziranja, verovatno će svih 4.000 gledalaca da budu zdušno uz izabranike selektora Dejan Savića.

Izabrane vesti

Defini su protiv Australije završili meč u utorak posle 23 časa zbog prekida uzrokovanog grmljavinom i gromovima u Beogradu. Ostvarena je rutinska pobeda sa 12:8, dok su Hrvati pregazili nejake Kazahstance – 20:4. Nije Savić bio zadovoljna igrom protiv Ozija. Očekuje se bolja partija protiv Barakuda.
Ako tako budemo igrali protiv Hrvatske kao što smo igrali na otvaranju protiv Australije, kao kvalitetna ekipa rival će znati to da iskoristi. Probudile su nas munje posle lošeg početka i sa boljom odbranom i kontrama zasluženo smo dobili. Za Hrvatsku ne treba trošiti reči. To je je jedna izuzetna reprezentacija sa kojom već nekoliko godina igramo dosta finalnih i polufinalnih takmica. Oni dolaze sa velikim ambicijama, da reše pitanje kvalifikacija za Olimpijske igre”, rekao je Savić.

Poslednja tri meča naša selekcija nije uspela da pobedi Hrvatsku posle 32 minuta. Sredinom decembra prošle godine, Delfini su slavili u kvalifikacijama za finalni turnir Svetske lige sa 11:9 posle peteraca. U Svetskog kupu tri meseca ranije bilo je 10:10, a u poslednjem odmeravanju sanga ove dve reprezentacije sredinom marta 2019. godine četa Ivice Tucka je slavila sa 12:9 na svom bazenu.

Čeka nas najveći rival, dve najbolje reprezentacije na svetu. Mislim da će biti pravi spektakl i pune tribine i nadam se uspehu”, istakao je Andrija Prlainović.

Svi u nedelju očekuju finalni meč ovih dveju selekcija za titulu u ovom takmičenu i za prvu vizu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

U odnosu na krunu šampiona sveta od pre dve godine za Hrvatsku više ne igra fenomenalni Sandro Sukno koji je bio MVP SP u Budimpešti. On je zbog srčanih problema morao da napusti vaterpolo. U Beogradu nema ni povređenog Marka Macana i Luke Bukića koji ima upalu slepog creva, ali je Ivica Tucak doveo jaku selekciju. Većina vaterpolista je iz šampiona Hrvatske dubrovačkog Juga. Protiv Kazahstanaca je najefikasniji bio Ante Vukičević sa četiri gola, dok je Andrija Bašić postigao tri. Na golu je Marko Bijač, a perjanice selekcije su i iskusni Maro Joković i igrač evropskog vicešampiona Olimpijakosa Andro Bušlje.

U ostalim mečevima dana, derbi je u Grupi A gde igraju Mađarska i Španija, reprezentacije koje su najveći rivali favoritima Srbiji i Hrvatskoj. Naši severni susedi su poraženi na startu takmičenja od Kanade, ali to ne treba da iznenadi jer je Mađarska u Beograd došla u podmlađenom sastavu.

Podsetimo, za ovaj turnir važe i nova pravila. Od prošle godine, posle faula, igrač će imati pravo direktno da šutira sa šest metara (ranije sa pet), a unutar te zone, svaki prekršaj s leđa biće kažnjavan petercem. Vaterpolista posle kornera ne mora da doda, već ima pravo da upliva i da šutira ka golu.

Sistem takmičenja je malo čudan. Naime, posle tri kola u grupi nema ispadanja. Sve reprezentacije u petak nastavljaju bitisanje u četvrtfinalu.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sre 15:00 11705 SL Japan - Canada ki 2 2,35
Sre 16:45 11706 SL Hungary - Spain ki 2 1,25
Sre 21:00 11708 SL Croatia - Serbia ki 2 1,70
Ukupna kvota4,99

 

SVETSKA LIGA – 2. KOLO

Sreda

GRUPA A

15.00: (2,00) Japan (6,25) Kanada (2,35)
16.45: (5,60) Mađarska (9,00) Španija (1,25)

GRUPA B

19.15: (1,85) Australija (hendikep -7,5) Kazahstan (1,85)
21.00: (2,75) Hrvatska (7,50) Srbija (1,70)

Napomena: Kvote su podložne promenama


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara