Naplata ulaznica u parkove samo za organizovane grupe posetilaca

19:06:00 18.06.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Ulazak u novosadske parkove koji su pod zaštitom, Dunavski, Futoški i Kamenički, odnosi se isključivo na organizovane grupe posetilaca, kazao je za „Dnevnik“ savetnik direktora „Gradskog zelenila“ za medije Ivan Nožinić.

Naplata ulaznica u parkove samo za organizovane grupe posetilaca


Nadzorni odbor tog preduzeća, koje upravlja navedenim prirodnim dobrima, u aprilu je doneo novi cenovnik naknada u skladu sa Zakonom o korišćenju javnih dobara, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, a po kojem ulazak po danu košta 100 dinara za odrasle i 50 dinara za posetioce uzrasta od osam do 18 godina.

– Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je donet 2018. godine, a čija primena je trebalo da počne ove godine, izazvao je velike polemike u javnosti u delu koji se odnosi na zaštićena prirodna dobra. Ono što je nesporno i što naplaćujemo su snimanje u komercijalne svrhe, promocije, zauzeće prostora i korišćenje saletle u Dunavskom parku. Novim cenovnikom predviđena je naplata za organizovane grupe posetilaca. Dakle, naplata se odnosi na njih, a ne na sve posetioce zaštićenih parkova. Pretpostavlja se da bi turističke agencije trebalo da se prethodno najave „Gradskom zelenilu“ kao upravljaču ili da to učine posredstvom Turističke organizacije Novog Sada. Dakle, naplaćuje se organizovana poseta, a ne ulaz u park – navodi Nožinić.

On je ukazao i na to da bi naplata karata po posetiocu i nekomercijalnog fotografisanja jednostavno bila nemoguća iz nekoliko razloga.

– Prvo, ne zna se ko je došao u park da uživa u njemu, upozna se s njegovim vredostima i slično, a ko ga koristi samo kao prečicu prilikom kretanja. Drugo, ko bi naplaćivao ulaz u parkove i na kojim lokacijama, kada nisu ograđeni? – zapitao je Ivan Nožinić, i dodao da, kada je u pitanju nekomercijalno fotografisanje i snimanje kamerom običnih posetilaca, „to niti je moguće, niti bi bilo korektno naplaćivati”.

Zakon o naknadama korišćenja javnih dobara nedavno je dobio primenu i u NP „Fruška gora”, gde je određena cena ulaska za posetioce od 100 dinara, za maloletne 50 dinara, a fotografisanje košta 2.000 dinara. Ulazak predškolaca besplatan je u sva zaštićena prirodna dobra.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
16°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 9 m/s, SE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?