Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 18. 6. 2019.

| Kultura

"Slavuj vizantijske muzike" obeležio drugo veče "Muzičkog edikta"

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Nikodimos Kabarnos Muzički edikt
Nikodimos Kabarnos poznat i kao "slavuj vizantijske muzike"; foto: Vanja Keser

Nastup grčkog arhimandrita Nikodimosa Kabarnosa obeležio je drugo veče niškog festivala "Muzički edikt". Poznat kao "slavuj vizantijske muzike" nagrađen je velikim aplauzom publike u Sabornoj crkvi, kažu organizatori, baš kao i ostali horovi koji su nastupili - niški dečiji, aleksinački, birmingemski i varšavski.

Veče je otvorlo izvođenje Dečije omladinske crkveno-pevačke družine Branko iz Niša, pod dirigentskom palicom Jovane Mikić. Potom su se niškoj publici predstavili pevači hora Sveti knez Lazar iz Birmingema, nastalog dolaskom Jugoslovena u ovaj grad u Velikoj Britaniji. Muzički-edikt-Niš-2019-12-foto-Južne-vesti-Vanja-Keser Stasali pojci družine Branko; foto: Vanja Keser

Za njima je svoje umeće predstavio kamerni hor Pevnica iz Aleksinca, pod rukovodstvom Marine Gavrilović. Poslednji je nastupio Muzyka Cerkiew - hor sa katedre za dirigovanje konzervatorijuma “Frederik Šopen“ iz Varšave.

Nastup horova u crkvi dao je celoj večeri posebnu atmosferu. Glasovi koji su se stapali u jedinstveni zvuk na trenutak su učinili da se sve u Sabornom hramu uživi, a oni su svojim uzvišenim pevanjem budili neobičan osećaj pripadnosti veri kod posetioca. Glasovi horskih pevača oživele su, učinilo bi se na trenutak, i freske u hramu koje su uz zvuke koji su lebdeli u vazduhu dobijale posebno značanje - navode organizatori.

"Zvezda večeri", kako ga opisuju organizatori festivala, Nikodimos Kabarnos je teolog, doktor komunikologije – teologije, filmski i televizijski reditelj, producent zvuka, pijanista, horski dirigent i solista, koji se posvetio vizantijskoj muzici i učinio je dostupnijom ljudima širom sveta putem interneta. Nikodimos Kabarnos Foto: Vanja Keser

Ljubav prema lepoti Božijeg stvaranja i više od toga, njegova ljubav prema samom Bogu, stalno obogaćuje njegovo stvaralaštvo sa jednostavnim osobinama koje proizilaze iz njegove stalne veze i komunikacije sa Bogom. Zbog svoje muzike i ličnosti, otac Nikodimos, važan je deo vizantijske muzičke baštine u svetu. On je dijamant jedinstvenog sjaja u baštini vizantijske muzike - kažu organizatori.

Najavljeno je da će se večerašnji program održati u Svetosavskom domu od 19:30, a nastupiće niški crkveni hor Voda živa i hor Crkve Svetog Nikole, internacionalni hor Sveti Nikola iz italijanskog grada Rimini, beloruski dečji hor Svetojelisavetskog manastira, crkveni hor Sveti Prokopije iz Prokuplja i hor mitropolije neapoljske i stavropoljske iz Soluna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ratko

    19:46 // 18. 6. 2019.

    Predivno! Hvala svima koju su organizovali ovo okupljanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: