Dostupni linkovi

TI BiH: Krivična prijava protiv policijskih službenika u Banja Luci


Policija na protestu "Pravda za Davida", arhivska fotografija
Policija na protestu "Pravda za Davida", arhivska fotografija

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) podnio je krivičnu prijavu protiv više policijskih službenika na osnovu snimka koji pokazuje kako službenici rastjeruju članove grupe Pravda za Davida ispred i oko hrama u Banja Luci, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Prijava je podnesena zbog sumnje da su zloupotrebom svojih ovlašćenja počinili teži oblik krivičnog djela Povreda ravnopravnosti građana za koje
je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Prijava je podnijeta nakon što je više građana podijelilo svoja svjedočanstva i dokaze o neprimjerenom postupanju policije.

"Policijske vlasti u Republici Srpskoj nastavile su sa progonom pripadnika
neformalne grupe građana Pravda za Davida kojima se sada brani ne samo sloboda okupljanja, već i sloboda kretanja", navodi se u saopštenju Transparency Internationala.

Iz ove organizacije apeluju na sve institucije da u najkraćem roku ispitaju okolnosti oko novih zabrana i navoda o kršenju ljudskih prava prema članovima grupe Pravda za Davida, uz podsjećanje da institucije
još nisu ispitale navode iz decembarskih događaja.

Transparency navodi kako Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci još nije odlučilo o krivičnoj prijavi TI BiH iz decembra prošle godine kada su policijski službenici prijavljeni za prekomjernu upotrebu sile na Trgu Krajine prema više građana koji su mirno protestovali.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG