Dostupni linkovi

'Provaljeni' testovi za upis u srednje škole u Srbiji, đaci protestuju


Đaci ispred Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije, Beograd
Đaci ispred Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije, Beograd

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je za list Danas da ne vidi zašto bi dao ostavku kada je, kako je rekao, Srbija u izveštaju Evropske komisije ocenjena najboljim ocenama za oblasti obrazovanja i nauke. Njegovu ostavku tražilo je nekoliko sindikata i političkih stranaka, kao i učenici koji su protestvovali u Beogradu, nakon što je završni matruski test iz matematike odložen na dva dana jer su, kako je ranije tokom dana saopšteno iz ministarstva, „procureli zadaci“.

Đaci osmog razreda nekoliko beogradskih škola protestovali su prethodno ispred zgrade Ministarstva prosvete u Beogradu, zahtevajući da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspehu, a tražili su i ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Najavili su da će se sa istim zahtevima okupiti i u sredu.Takođe, mali maturanti su se dogovorili da će u sredu doći u škole, ali da neće izlaziti na ispit i pozvali su svoje roditelje i članove porodica da ih podrže u protestu.

Učenici su tokom protesta blokirali saobraćaj u Nemanjinoj ulici ispred ministarstva, tražeći da ih neko primi. Pošto im se niko od nadlženih nije obratio, učenici su na kratko blokirali i saobraćaj na prometnom beogradskom trgu Slavija, a potom se vratili pred ministarstvo. Oni su i za sutra najavili protesno okupljanje sa istim zahtevima.

„Zbog testova.. Nekako svi imaju odgovore. Toliko smo učili, da bi ovako na kraju ispalo“, rekao nam je osnovac koji se predstavio kao Marko. U utorak ujutru je, kao i svi ostali koji su učestvovali u protestu, došao u svoju školu da polaže test iz matematike, kao što je dan ranije polagao maternji jezik.
„I samo su nam nastavnici rekoi da je matematika odložena za četvrak i da danas nemamo prijemni“, dodaje Marko.

Ministar Šarčević je rekao da "deca to ne treba da rade, da su imali dan odmora, istina prinudnog, i da su bar nešto mogli da obnove".

Učenici su na kratko blokirali saobraćaj i na prometnom trgu Slavija
Učenici su na kratko blokirali saobraćaj i na prometnom trgu Slavija

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda u Srbiji odloženo je preventivno jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom, saopštilo je prethodno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije.

Iz tog ministarstva prethodno je saopšteno da je test iz matematike u okviru završnog ispita učenika osmih razreda odložen za četvrtak, 20. jun.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je za portal Insajder da postoji velika mogućnost da je „procureo“ i kombinovani test u okviru polaganja završnog ispita i da će sutra biti korišćen rezervni.

"Velika je mogućnost. Policija istražuje da li ga je neko otvorio. Sutra se radi neprovaljeni kombinovani rezervni test", navodi Šarčević.

Šarčević je prethodno za dnevni list "Večernje novosti" rekao da je test iz matematike "provaljen" i to da se to dogodilo u "nekoj školi".

On kaže da su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je "zatajilo" negde na terenu.

"Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo", rekao je Šarčević.

"Policija i BIA istražuju ceo slučaj. Suzili smo istragu na 15 škola u nekih pet gradova, u kojima su testovi otvarani pre propisanog vremena, navodno uz obrazloženje da nisu čitali mejl. Mogućnost da su testovi otvarani u štampariji je svedena na minimum jer je ceo proces štampanja protekao uz kontrolu policije i BIA", rekao je ministar.

U jednoj od najstarijih beogradskih osnovnih škola, Vuk Karadžić (počela sa radom 1. septembra 1838. godine), danas prepodne nije bilo đaka, iako je u to vreme trebalo da se održi završni test iz matematike. Direktor ove škole, Uroš Momčilović, rekao nam je da su jutros, iz resornog ministarstva, obavešteni da je test odložen.

„Bili smo iznenađeni. Očekivali smo da sve protekne kao juče (u ponedeljak je polagan test iz maternjeg jezika) i kao, uostalom prethodnih godina. Ali, dobili smo obaveštenje da se taj ispit odlaže i u skladu sa tim obaveštenjem postupamo. Obavestili smo učenike, dežurne nastavnike, roditelje“, rekao nam je Momčilović.

Škole će sada morati da prikupe sve testove, kako bi se utvrdilo da li su otvarani. Ukoliko jesu, moraće da postoji pokriće – da li su supervizori prisustvovali i slično. Direktor beogradske osnovne škole Vuk Karadžić za RSE kaže da su konstantno na vezi sa školskom upravom.

„Svi testovi koje smo zadužili sa punktova su vraćeni na punktove, tako da je u principu to za sada to. Matematika će biti u četvrtak i onda će se sve aktivnosti dalje koje su predviđene kalendarom, odvijati kao što su i planirane“, kaže Momčilović.

U školama u Srbiji danas nije bilo đaka, mada je trebalo da polažu test iz matematike. Na slici škola Vuk Karadžić u Beogradu
U školama u Srbiji danas nije bilo đaka, mada je trebalo da polažu test iz matematike. Na slici škola Vuk Karadžić u Beogradu

Osmaci će test iz matematike koji je bio zakazan za utorak, polagati u četvrtak od 9 do 11 sati. Termin kombinovanog testa neće biti promenjen i biće održan u sredu, 19. juna. Učenici su prethodno, u ponedeljak polagali test iz maternjeg jezik.

Opozicione partije Demokratska stranka, Narodna stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Dveri, tražile su od ministra Šarčevića da podnese ostavku zbog propusta.

Takođe, iz kabineta Zaštitnika građana je saopšteno da će, zbog odlaganja završnog ispita iz matematike za učenike osmih razreda, biti pokrenut postupak kontrole rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije.

Podsetimo da je i 2013. godine izbio sličan skandal, nakon što se saznalo da su "procurela" rešenja testa iz matematike. I tada je u slučaj uključena policija, a tražena je i ostavka tadašnjeg ministra Žarka Obradovića.

Istragom je utvrđeno da je test iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica i da je u javnost procureo pre polaganja. Epilog je bilo poništavanje male mature, pa su đaci 2013. rangirani na osnovu uspeha iz škole.

XS
SM
MD
LG