Oglasio se ministar prosvete: Neko je prodao test iz matematike, biće smena VIDEO

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio za TV Prvu da je test "prodat" i da se to dogodilo u "nekoj školi".

Izvor: Veèernje novosti, Prva

Utorak, 18.06.2019.

08:59

Oglasio se ministar prosvete: Neko je prodao test iz matematike, biće smena VIDEO
Screenshot/TV Prva

Kaže da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je zatajilo negde na terenu. Istražuje se koja od školskih uprava je otvorila rezervni test, koji se otvara samo u slučajevima kada je detetu potreban novi, jer je dosta pogrešilo.

"Mi ćemo sada znati, sada vrlo brzo, jer će svi morati da donesu te kese s testovima, i utvrdiće se gde se to tačno dogodilo", rekao je Šarčević i objasnio da je reč o nekome ko je bio blizu testova, odnosno koga je direktor škole ovlastio. Zbog toga je u celu proceduru uključena policija, jer je preko 2.000 faktora koji imaju kontakt s testovima.

Na konstataciju da su se testovi još sinoć pojavili na društvenim mrežama, Šarčević kaže da je "testove neko uzeo, otvorio, rešio i slikao i poslao, ili preprodao medijima. I to je to".

Prema njegovim rečima, test jeste preprodat, jer "nije se pojavio za džabe i na lepe oči". "Zbog takve situacije predvideli smo dan pauze, a onda se sutra radi kombinovani", istakao je ministar. Za test iz matematike, koji je odložen, postoji rezervni, a u to je upućen veoma mali broj ljudi.

Na pitanje da li očekuje da neko ode u zatvor zbog ove situacije, Šarčević kaže da očekuje. "Odgovaraće svakako, i krivično i smenom ako je do same školske uprave, ali ne verujem da je do nje", rekao je on.

Napomenuo je i da se desilo i da je probni test iz matematike slikan i poslat medijima. Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine "sve biti digitalno".

Polaganje testa iz matematike odlaže se za četvrtak, a mali maturanti polažu u sredu, prema planu, kombinovani test.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: