Capital.ba

Turske kompanije zainteresovane za projekte iz BiH

18.06.2019. / 7:45

SARAJEVO,  Predstavnici Ministarstva trgovine Turske obećali su pomoć i stimulanse turskim investitorima koji žele ulagati u BiH, što će doprinijeti povećanju turskih investicija u BiH, istaknuto je u Istanbulu na skupu “BiH investicioni dan”, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /Fipa/.


Na ovom skupu su se predstavile turske kompanije koje djeluju u metaloprerađivačkom sektoru, sektoru proizvodnje auto-dijelova, proizvodnji hrane, namještaja, hemijske industrije, turizma, kao i tekstilne industrije, a pokazale su interes za projekte iz BiH i dogovorene su prve posjete BiH.

“BiH investicioni dan” organizovali su Fipa, Generalni konzulat BiH u Istanbulu i Privredna komora Federacije BiH /FBiH/, u saradnji sa Privrednom komorom Istanbula, s ciljem predstavljanja profitabilnih prilika i mogućnosti BiH za istanbulske kompanije koje imaju ozbiljne namjere za širenje poslovanja izvan Turske.

Organizaciju su inicirale Privredna komora Istanbula, koja je jedna od najvećih privrednih komora na svijetu sa registrovanim članstvom od 450.000 kompanija i Fipa, da bi se zainteresovane turske kompanije upoznale o investicijskim prilikama BiH.

Predsjednik Privrede komore Istanbula Šekib Avdagić, koji je otvorio manifestaciju, istakao je odlične kulturne i političke odnose Turske i BiH, te činjenicu da investicijski odnosi nisu na nivou koji je potencijalno moguć i očekivan.

Avdagić i turski privrednici zaključili su da postoje svi preduslovi da Turska bude među top pet zemalja investitora i da bi trebalo nastaviti sa organizovanjem sličnih događaja u Turskoj.

Ambasador BiH u Ankari Bakir Sadović istakao je spremnost i želju Ambasade i konzulata, te svih institucija u BiH da budu na usluzi turskim investitorima.

Direktor Fipe Gordan Milinić, kao glavni organizator, istakao je osnovne usluge koje Agencija pruža investitorima od inicijalnog interesa, organizacije sastanaka, pronalaženja lokacija za ulaganje, pa do podrške u postinvesticionoj fazi, odnosno prilikom procesa reinvestiranja.

U saopštenju se dodaje da je stopa poreza na dobit kompanija u BiH 10 odsto, a u Turskoj 22 odsto.

BiH pruža lakši transport proizvoda na tržište EU, zbog čega su turski investitori zainteresovani, uz korištenje slobodnog trgovinskog režima za region i EU.

U okviru manifestacije dat je prikaz operativnih troškova, strukture radne snage i obrazovnog sistema, te zakonodavsta i reformskih procesa koji se sprovode u BiH.

Iskustva sa poslovanjem u BiH prenijeli su i privrednici koji su istakli da su zadovoljni poslovnim rezultatima u BiH, te da bi turskih investicija trebalo da bude više u narednom periodu i da su poslovne procedure relativno komplikovane, ali ne više nego u drugim zemljama svijeta. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!