Dostupni linkovi

Bivši egipatski predsjednik Mohamed Mursi umro u sudnici


Mohamed Morsi, bivši egipatski predsjednik i lider Muslimanskog bratstva
Mohamed Morsi, bivši egipatski predsjednik i lider Muslimanskog bratstva

Svrgnuti egipatski predsjednik Mohamed Mursi umro je u ponedjeljak nakon što mu je pozlilo u sudnici na saslušanju, objavila je egipatska državna televizija.

Mursi, lider Muslimanskog bratstva, koji je bio prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta u modernoj istoriji, bio je u zatvoru od kada ga je vojska svrgnula 2013. godine nakon velikih višednevnih demonstracija protiv njegove vlasti.

Državna televizija je objavila da je 67-godišnji Mursi, bio na saslušanju u sudnici kada se srušio, povodom optužbi za špijunažu i sumnjive konatakte sa palestinskom islamističkom grupom Hamas.

Mursi je bio na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina, zbog ubistava demonstranata tokom protesta 2012., kao i na doživotnoj zatvorskoj kazni zbog slučaja špijunaže povezanog sa zalivskom državom Katar.

Egipatski javni tužilac je izjavio da se svrgnuti predsjednik srušio iza rešetaka u ćeliji tokom suđenja, a da smrt proglašena u bolnici. Kako je neveo, nikakvih vidljivih povreda nije bilo na njegovom tijelu.

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamd Al Tani, ponudio je izraze saušćešća porodici Mursija i "bratskom egipatskom narodu".

Katar snažno podržava Muslimansko bratstvo, koje je od pada Mursija u Egiptu zabranjeno i proglašano terorističkom organizacijom, a mnogi članovi ove grupe uhapšeni i osuđeni na smrt.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je povodom Mursijeve smrti saopšto da žali "mučenika".

"Stavljajući po strani dileme, on je danas postao mučenik koji ispunio božju naredbu ...naše molitve su sa njim. Saučešće svoj mojoj braći koji su prošli isti put kao on. Saučešeće narodu Egipta, njegovoj porodici i svima koji su mu bliski" poručio je turski predsjednik.

Nakon decenija autokratije u Egiptu pod vođstvom dugodišnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka, svrgnutog tokom događaja pozntog kao Arapsko proljeće 2011., na izborima u Egiptu pobjedu je odnijelo Muslimansko bratstvo, čiji je kandidat za predsjednika 2012. bio Mohamed Mursi.

On je Egipatskom narodu obećao umjerenu islamističku agendu uz transparentnu vladu koja će poštovati ljudska prava. Euforija međutim nije trajala dugo. Svgrnula ga je vojska godinu dana kasnije nakon masovnih demonstracija.

XS
SM
MD
LG