DUGOVANJA RTS-U: Partije u istoriji, računi neplaćeni

S. S. R. - S. J. M.

17. 06. 2019. u 16:02

Deo stranaka nije izmirio dugovanja javnom servisu iz ranijih kampanja, iako su na pragu novi izbori. RTS ne može da namiri 100 miliona od URS i JUL. Procesi na sudu zbog radikala i LDP

ДУГОВАЊА РТС-У: Партије у историји, рачуни неплаћени

Foto Printskrin RTS

NOVA izborna kampanja je na pragu, a pojedine stranke još vuku dugove za reklame i spotove iz prethodnih izbora. Neke, poput Ujedinjenih regiona Srbije i JUL-a, odavno su otišle u političku istoriju neplaćenih računa.

Kako nam je rečeno u Radio-televiziji Srbije, ta medijska kuća, iako ima pravosnažne presude, nije uspela da naplati novac od stranaka Mirjane Marković i Mlađana Dinkića.

- Jedan postupak protiv Liberalno-demokratske partije je dobijen i stekli su se uslovi za pokretanje izvršnog postupka, a drugi je u toku. Parnični postupak sa Srpskom radikalnom strankom traje. Sa Socijalističkom partijom Srbije je zaključeno poravnanje i po njemu je SPS izmirio dug - rečeno je, za "Novosti", u pi-ar službi Javnog servisa.

Pročitajte još - Propis smanjuje broj partija

Prema nezvaničnim podacima, dug JUL i URS prema RTS je oko sto miliona dinara, liberali nisu platili 87, a radikali 15 miliona.

U ovoj medijskoj kući dodaju i da od 2015. godine primenjuju pravilo da se sve političke kampanje naplaćuju unapred, pre emitovanja, i da od tada nemaju nenaplaćena potraživanja. Isto će važiti i za najavljene spojene izbore za proleće sledeće godine.

Nemanja Nenadić, iz "Transparentnosti Srbija", kaže, za "Novosti", da medijima niko ne garantuje da će posle izbora od stranaka naplatiti novac za oglase i reklame koje su im objavljivali:

- Mediji treba da ugovore usluge plaćanjem unapred ili da uzmu garanciju koju mogu da aktiviraju ako se pojavi problem u naplati. Bitno je da se u tom problemu prema svim strankama jednako odnose, a ne da od jednih traže naplatu, dok drugima tolerišu i prihvataju odlaganje.

Nanadić kaže da se zakonski može bolje urediti ova oblast ako se poveća uvid javnosti, pa da se još tokom kampanje zna u kojoj vrednosti su stranke ugovorile reklame.

DINKIĆEVI U BLOKADI 184 MILIONA

SLUČAJ URS pokazao je da poverioci nikada neće moći da naplate dugovanja od ove partije. Račun im je, prema podacima NBS, u blokadi zbog duga od čak 184,1 milion dinara. Stranka nema imovinu, pa samim tim ni mogućnosti da se na taj način naplate potraživanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Мр Радомир Шћепановић

17.06.2019. 16:17

Што сте их пуштали? Били сте алави или сте веровали политичарима?