KAPETAN DRAGAN ZA NOVOSTI: Sloboda sve bliža, zbog toga mi Hrvati pakuju novu robiju

J. KERBLER

17. 06. 2019. u 10:02

Dragan Vasiljković, iz zatvorske samice u Lepoglavi, za "Novosti". Kapetan Dragan: Moj navodni kontakt sa medijima - iskonstruisan

КАПЕТАН ДРАГАН ЗА НОВОСТИ: Слобода све ближа, због тога ми Хрвати пакују нову робију

Kapetan Dragan tokom suđenja u Splitu, Foto: EPA

ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


NISAM kriv, nisam kontaktirao s medijima, niti sam im se javno obraćao. Zbog privatnog pisma upućenog Draganu Palibrku, koje je on prosledio javnosti, već više od tri sedmice sam u samici zatvorskog kompleksa Lepoglava pod optužbom da sam prekršio pravila u najvećem hrvatskom zatvoru. Svoju odbranu ponovo ću izneti u utorak, kada ću ponoviti stav da je ovo što govorim - tačno.

Ovako iz samice, ekskluzivno za "Novosti", Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, preko svog advokata Slađane Čanković, poručuje da će na drugoj raspravi dokazati da nije učinio nikakav prekršaj. On, međutim, izražava bojazan da "Hrvati čine sve kako ga ne bi pustili na slobodu krajem marta sledeće godine".

Prema rečima Čankovićeve, iz tima koji Vasiljkovića brani otkako je izručen Hrvatskoj, u prvoj raspravi protekle sedmice nisu izneseni svi argumenti.

- Kapetan Dragan će ponoviti stav da nije kriv. Posle odluke da se izoluje od ostalih zatvorenika, pokrenut je zvanični predlog za disciplinski postupak, a Vasiljković se još tereti da je vređao, pretio i nepristojno se ponašao, kao i da je kontaktirao sa drugom osobom bez odobrenja zatvorske uprave.

Kapetan Dragan je i na prvom saslušanju izjavio da se ne oseća krivim i da je sve iskonstruisano, kako bi ga pred kraj kazne doveli u takvu situaciju. Naime, Vasiljković bi trebalo da izađe iz hrvatskog zatvora 20. marta sledeće godine, u trenutku kada bude odslužio 13,5 godina zatvora. Svi dosadašnji pokušaji da se ranije nađe na slobodi nisu urodili plodom, jer su, kaže naša sagovornica, "zatvorske vlasti i pravosudni organi u Hrvatskoj odbili sve njegove zahteve".

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, upravu zatvora najviše je iritiralo to što je u privatnom pismu Vasiljković naveo da je "Lepoglava nacistički logor". Razlog zbog kojeg je Kapetan Dragan izrekao takvu konstataciju je pre svega to što je smešten u odeljenje gde su samo Srbi osuđeni za ratne zločine.

BEOGRAD, PA AUSTRALIJA KADA ceo ovaj postupak bude završen, Kapetan Dragan, kako nam je ponovio, ima želju prvo da otputuje u Beograd. Sve vreme je u kontaktu sa porodicom koja je u Australiji, a finansijski ga pomažu brojni prijatelji. Gde će nakon marta sledeće godine ne želi da otkriva ni svom pravnom timu, ali je u više navrata rekao da će nakon boravka u Srbiji otići porodici u Australiju.

- On se oseća dobro, nema više ni problema sa zdravljem i do sada je odnos prema njemu bio korektan. Nikada nam se nije žalio, a mogao je da koristi i sve ono što je omogućeno drugom zatvorenicima - kaže za naš list Čankovićeva.

Kapetan Dragan, međutim, strahuje da ga zatvorske vlasti dodatno ne optuže za još nešto kako bi se sprečilo da izađe na slobodu početkom sledeće godine. Čankovićeva, kako kaže, svog branjenika smiruje rečima da "to nije moguće zbog međunarodnog prava, jer je Hrvatska mogla procesuirati Vasiljovića samo zbog onih razloga koji su bili navedeni u zahtevu za ekstradiciju".

Naša sagovrnica naglašava da je i ovaj pravni postupak koji se vodi sada protiv njega protivan tom pravilu, jer je Hrvatska dala garanciju Australiji da Vasiljkovića neće teretiti za bila što drugo od onoga što je navedeno u traženju kod izručenja.

- Njemu ne mogu da sude osim za ona dela koja su navedena u zahtevu, pa će i o tome biti reči na sledećoj raspravi - kategorična je Slađana Čanković.

Tokom suđenja i boravka u splitskom zatvoru, potom i u Lepoglavi, Vasiljković je tvrdio da nije kriv, da nije uradio (ne)dela koja su mu stavljena na teret, kao i da su u toku suđenja svedoci tužilaštva davali kontradiktorne izjave.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

* КОМЕНТАР *

17.06.2019. 15:09

Капетане наш молимо те уздржи се до марта и краја те проклете робије а после са слободе ћеш много лако рећи свима и то без увијања и устручавања шта им мислиш!!! Поздрав теби и свима нашима у тој проклетињи званој држава крватска!!!

djole

17.06.2019. 17:34

Koliko se iz teksta vidi, Srbija nije bas nista pokusala kako bi smanjila kaznu svom junaku!

Dojčilo

23.06.2019. 05:25

@Bošnjak - Za šta je kriv? Poznaješ li tog čovjeka? Ja poznajem a ti?

tuzni srba

17.06.2019. 20:12

Eh moj Dragane, da se prezivas Torda da ti je Jaca predsednica vlade, i da nisi sto jesi !? Za koga se zauzeo sluzbeni ………..