Zaev: Rekonstrukcija vlade umesto prevremenih izbora

M. Stančić

17. 06. 2019. u 09:30

Otklanjanje opcije vanrednih parlamentarnih izbora u RSM, Zaev je objasnio izvesnošću dobijanja datuma za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom

Заев: Реконструкција владе уместо превремених избора

Zoran Zaev Foto Tanjug

SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Premijer koalicione Vlade Republike Severne Makedonije (RSM) i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev, posle sednice Centralnog odbora stranke održane proteklog vineda u Ohridu, izjavio je da ne postoje razlozi za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora u zemlji, uz najavu rekonstrukcije kabineta, smenom osam ministara i više od 20 direktora javnih institucija.

Otklanjanje opcije vanrednih parlamentarnih izbora u RSM, Zaev je objasnio izvesnošću dobijanja datuma za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Određivanje datuma početka pregovora sa EU, državna administracija u Skoplju je, vezano sa Tiranom, očekivala ovog meseca, ohrabrena pozitivnim ocenema pre svega zasnovanim na uspešnom okončanju dugogodišnjeg spora sa Grlčkom o upotrebi ustavnog imena, lanjskim potpisivanjem Prespanskog sporazuma kompromisom – RSM. No, zbog odlaganja rasprave u nemačkom Bundestagu, izvesno je da će RSM taj toliko željeni datum dobiti s jeseni.

U uslovima takvih „pozitivnih iščekivanja“, Zaev je odbacio ranije izrečena upozorenja da će, ukoliko zemlja ne dobije datum početka pregovora sa EU, podneti ostavku i izaći na prevremene izbore, i najavio da vlada treba da završi pun mandat skoncentrisana na sprovođenje reformi i integrativne procese zemlje, poput članstva u NATO.

Skoplje Foto M. Stančić

POTERA“ ZA GRUEVSKIM

Pravosudne vlasti RSM uputće Mađaskoj novi zahtev za izručenje odbeglog bivšeg premijera vlade u Skoplju Nikole Gruevskog, (sada u Budimpešti sa statusom političkog azilanta), optuženog kao organizatora masovnih nereda „krvavog četvrttka“, 27. aprila 2017. u Sobranju.

Ministarka pravde, Renata Deskoska, potvrdila je u ponedeljak da je kompletna dokumentacija u dosijeu potpisana i spremna za upućivanje mađarskim vlastima.

Više od šest meseci Skoplje od Budimpešte potražuje izručenje Gruevskog koji je ilegalno napustio RSM, umesto odlaska na izdržavanje dvogodišnje robije. Osuđen je u predmetu optužnice Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) „Tenk“, zbog malverzacija i zloupotreba iz 2012. prilikom kupovine luksuznog „mercedesa“ vrednog više od 600.000 evra. Gruevski se traži i zbog suđenja u još nekoliko predmeta SJO u Krivičnom sudu u Skoplju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije