Sunce, blato i vodeni topovi: Kako pravilno protrčati kroz Jelašničku klisuru

U Jelašničkoj klisuri nadomak Niša, već petu godinu zaredom se održava avanturistička trka.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2019.

07:32

Sunce, blato i vodeni topovi: Kako pravilno protrčati kroz Jelašničku klisuru
BBC/Ivan Diniæ

"Daću krv, sreću, suze i znoj", glase stihovi pesme Bebi Dol, ali ne dodaju da će usput proći kroz reku, blato i izgoreti na suncu.

U Jelašničkoj Klisuri nadomak Niša, novootkrivenom domu prvog neandertalca u Srbiji, već petu godinu zaredom se održava avanturistička trka The Rage Maze.

Staza duga 15 kilometara, ispresecana prirodnim i veštačkim stenama, i ovog leta je čekala učesnike.
BBC/Ivan Diniæ
Takmičari - njih 650 , među kojima je bilo raznih, od zagriženih sportista, profesionalnih maratonaca do običnih entuzijasta zaljubljenih u prirodu - dali su sve od sebe kako bi barem završili zahtevnu trku.

Pobeda je bila u drugom planu.
Mišo Vruæiniæ/BBC/Ivan Diniæ
"Ne učestvujem na mnogim trkama, ali ovde uvek rado dolazim, zato što je veliki izazov, kako same prepreke, tako i jaka konkurencija, pa svake godine odmeravamo snage", kaže za BBC Mišo Vrućinić, koji je ove godine završio na trećem mestu.
BBC/Ivan Diniæ
"Učestvujem već petu godinu zaredom i svaki put je pravo zadovoljstvo."

Trčanje kroz gume, uskakanje u kontejnere sa blatnjavom vodom, puženje ispod bodljikave žice - samo su neke od prepreka koje su takmičari morali da pređu.
BBC/Ivan Diniæ
Ali da se ne radi samo o naporu, lučenju adrenalina i odmeravanju snaga, svedoče omiljeni sektori takmičara - okrepne stanice.

Nakon napornih deonica, učesnici su mogli da se osveže vodom, voćem ili da blatnjavi poziraju za fotografiju.
BBC/Ivan Diniæ
Usledilo je podizanje gume na visinu od deset metara i plivanje u bazenu, koji je na onako visokoj temperaturi, više predstavljao osveženje nego napor.
BBC/Ivan Diniæ
"Na onoj temperaturi je meni bilo teško da hodam od tačke do tačke, a mogu da zamislim kako je bilo takmičarima koji su isto to prolazili samo trčeći i skačući po kamenu i pesku", kaže Ivan Dinić, fotograf koji je zabeležio događaj.
BBC/Ivan Diniæ
"Ali radili su to sa osmesima na licima. Kao neko ko ovo samo posmatra kroz objektiv, mogu samo da im se divim na snazi i izdržljivosti."
BBC/Ivan Diniæ
Kao da nisu bili dovoljno mokri, majica natopljenih kombinacijom vode, znoja i blata, takmičare je na samom cilju čekao vodeni top.
BBC/Ivan Diniæ
Iznenađenja i osveženja nikad dosta. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: