Dan policije – defile, pokazne vežbe i druženje sa građanima

Policija danas obeležava svoj dan. Svečanost je počela defileom čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije i Slovačke u Knez Mihailovoj ulici. U toku je taktičko-tehnički zbor na Kalemegdanu.

Pripadnici policije na Kalemegdanu pokazuju svoje veštine, opremu i vozila koja koriste u svakodnevnom radu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je taktičko-tehnički zbor na Kalemegdanu, koji su povodom Dana MUP-a i policije organizovali njeni pripadnici za građane Srbije, i izjavio da zahvaljujući radu takvih profesionalaca danas živimo u bezbednoj i stabilnoj državi.

"U radu policije najviše sam ponosan na ljude, jer su oni jedan neponovljiv i jedinstven resurs u zemlji i ponosan sam na sve rezultate koje su postigli", rekao je Stefanović novinarima nakon obilaska štandova svih jedinica MUP-a.

Ukazao je da su ti rezultati rekordna količina zaplenjene droge, 108.000 predavanja za decu u školama i 2.800 pripadnika policije koji uči decu kako da se odupru nasilju, snađu u sajber prostoru, saobraćaju i vandrednim situacijama u slučaju požara i poplava.

"Pre dve godine uveli smo u prvom, četvrtom i šestom razredu policijske predavače koji decu na zanimljiv i kreativan način uče kako da se snađu u slučaju požara i poplava. Videli smo da su deca zainteresovana za ta predavanja i to je veliki uspeh s obzirom da do pre pet ili šest godina nismo imali nijedno takvo predavanje", ukazao je ministar.

Stefanović je ukazao da je MUP zainteresovan da radi i sa roditeljima, naročito, kaže, kada je reč o sajber prostoru.

"Roditelji moraju da budu upućeni šta deca rade na internetu. Naš posao je da sprečimo bilo kakvog predatora da pruži ruke prema našoj deci i drago mi je da smo u proteklom periodu i u tome bili efisani", rekao je Stefanović.

Podvukao je da i nije bilo stradale dece u zonama škola u saobraćaju.

Manji stepen kriminaliteta za 11 odsto 

Govoreći o rezultatima, Stefanović je naveo i da je bliska saradnja sa građanima učinila da obaveštajna policija, zahvaljujući većem broju informacija, spreči izvršavanje mnogih krivičnih dela.

"To je dovelo do toga da mi danas imamo više od 11 odsto manji stepen kriminaliteta nego ranije", podvukao je ministar.

Stefanović je istakao i da nije bilo velikog broja teških i najtežih krivčnih dela, te da je ponosan i na nabavku nove opreme.

"Naravno da uvek može bolje i više da se radi. Ja na tome insistiram. Možda nekada ne upućujem dovoljno zahvlanosti policajcima i vatrogascima koji su u prvoj liniji odbrane građana, zato ovaj dan posvećujemo njima", naveo je Stefanović.

Kaže da je danas jedan porodični dan u druženju sa policijom, te da će građani moći da vide kako izgleda oprema MUP-a, obučenost policijskih službenika svih jedinica i kako funkcioniše policija u zajednici.

"Jedan od naših ključnih zadataka je da policajci budu bliži građanima i da shvate da su policajci tu zbog njih, da brinu o njima, da ih zaštite i da budu uz svoj narod u svakom trenutku", naglasio je Stefanović.

Svečana akademija povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije biće održana večeras u 19 časova u Centru Sava.

Povodom Dana policije ministar Nebojša Stefanović položio je venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili živote na dužnosti.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je za RTS da će građani do 17 časova imati priliku da se druže sa pripadnicima policije.

Istakao je da će moći da vide opremu kojom policijski službenici raspolažu, a da će najmlađima biti zanimljivo da se upoznaju sa tehnikama forenzike, da od stručnjaka nauče kako bezbedno da koriste internet i da čuju nešto o vršnjačkom i svim drugim oblicima nasilja, da vide službene konje, pse, motore.

"Jednostavno da se druže sa policijom i povećaju svoje poverenje u policiju", naglasio je Rebić.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво