Zvezda do zvezde

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.06.19. | 11:21

Počinje EP za mlade

Utakmicama Poljska - Belgija i Italija - Španija večeras startuje verovatno najjači šampionat Evrope za igrače do 21 godine. Ne pamti se da je na nekom turniru ove kategorije bilo više mladih zvezda i toliko kvalitetnih ekipa. Kao i uvek do sada neka velika imena izostaju - pre svih Kilijan Mbape, koji bi imao pravo nastupa, pa onda Džejdon Sančo, Usman Dembele, Kai Haverc, Markus Rašford, Điđo Donaruma, Timo Verner, Trent Aleksander Arnold - ali sigurni smo da nećete zažaliti ukoliko od večeras pa sve do kraja meseca budete uz male ekrane i ispratite ovaj turnir. 

Takmičenje u Grupi A i na celom šampionatu počinje duelom Poljske i Belgije, dve ekipe koje su slabim nastupima na pripremama "najavile" EURO. Tim koji se probio preko plej-ofa, to jest Portugala, Poljaci, koji su na prošlom EP kao domaćini uzeli samo jedan bod, prvo su odigrali 1:1 sa Englezima, da bi ih potom savladala gostujuća Srbija sa 2:0. Belgijanci, koji takođe nisu prošli grupnu fazu 2017. su imali još gore iskustvo u pripremama pošto ih je prvo pobedila Danska sa 3:2, a potom i pregazila Francuska sa 3:0.

Izabrane vesti

Poljaci su autsajderi u Grupi A. Bartoš Kapustka, koji je eksplodirao na Euru 2016, pa potom nestao, vraćen je u U21 selekciju, ali je zbog povrede ipak otpao. Prva zvezda je David Kovnacki, napadač Sampdorije koji je sezonu završio na pozajmici u Fortuni, a sa 11 golova bio je najbolji strelac kvalifikacija. Iz Serije A tu su i Bartlomej Drongovski, Šimon Žurkovski i Filip Jagjelo. U ovakvoj grupi i bod bi bio dosta od Poljaka, mada su na U21 nivou iznenađenja sasvim moguća.

POLJSKA 
Šampion Evrope – kvota 65,0
Prvi u grupi – kvota  15,0

Selektor Belgije Johan Valem nije imao sreće. Standardni reprezentativci Zinjo Vanhojzden i Landri Dimata doživeli su povrede kolena i neće biti na raspolaganju. Dion Kols na pripreme stiže nakon što se tek oporavio od loma vilice. Prvi put je tu 17-godišnji vunderkind Anderlehta Jari Vershaeren, mada nije bio prisutan tokom celih priprema, jer je imao ispite u školi.

BELGIJA
Šampion Evrope – kvota 17,0
Prvi u grupi – kvota 5,50

Aktuelni vicešampioni Starog kontinenta, Španci i njihovi večni rivali, Italijani, dve ekipe koje bi lako mogle da podignu pehar. Derbi prvog kola Grupe A, repriza polufinala od pre dve godine iz Poljske kada su Furijice sa 3:1 savladale Azurine. Po svemu sudeći ishod ovog meča će odrediti i lidera grupe na kraju. Prednost Italijana je svakako domaći teren koji pak nije uspeo da ih sačuva od ovog protivnika na poslednja dva susreta.

Uz Englesku, Nemačku, koja će nam biti protivnik u četvrtak, 20. juna, i Francusku, Italijani i Španci kompletiraju najuži krug favorita za evropsko zlato.

Šta kažu brojke: Najskuplje ekipe i najskuplji igrači na Euru U21, gde su Srbi i Srbija?

Italijani su kao domaćini okupili moćan sastav, pa su u timu Luiđija di Bjađa i Đanluka Mančini, Alesandro Bastoni, Lorenco Pelegrini, Federiko Kjeza, Mojze Ken Nikolo Zaniolo, sve igrači koji su već igrali za seniorsku selekciju Azura. Nema samo golmana Điđija Donarume i njegovog saigrača iz Milana Davidea Kalabrija, koji je odsutan zbog povrede butine. Tu su i Kutrone, Toneli, Lokateli... Opasan tim.

ITALIJA
Šampion Evrope – kvota 8,00
Prvi u grupi – kvota 2,80

Španija - još jedan ozbiljan kandidat za pobedničko postolje predvođen Danijem Sebaljosem, najboljim igračem Evropskog prvenstva 2017. Zato nema drugog Realovog asa Marka Asensija, pa ni Barsinog tandema Karles Alenja – Mark Kukurelja, koji je pao na poslednjem filteru što dovoljno govori o konkurenciji u španskom timu. Sve govore imena Mikela Orjazabala, Pabla FornalsaPedraze, Firpa... Sve igrači čija se vrednost meri desetinama miliona evra.

ŠPANIJA 
Šampion Evrope - kvota 5,50
Prvi u grupi - 2,10

EVROPSKO PRVENSTVO U21 - 1. kolo:

Grupa A

Nedelja

18.30, Ređo Amilicija: (3,50) Poljska (3,30) Belgija (2,15)
21.00, Bolonja: (2,75) Italija (3,10) Španija (2,70)

 

Grupa B

Ponedeljak
18.30, Trst: (2,15) Srbija (3,25) Austrija (3,60)
21.00, Udine: (1,60) Nemačka (4,00) Danska (5,70)

Grupa C

Utorak

18.30, San Marino: (3,60) Rumunija (3,20) Hrvatska (2,05)
21.00, Čezena: (2,60) Engleska (3,00) Francuska (2,75)

TABELA DRUGOPLASIRANIH

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara