Slika iz Luvra ukradena usred dana 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

U nedelju popodne, kada se masa sveta tiskala u galeriji Luvra, lopovi su uspeli da iznesu remek-delo francuskog slikarstva, delo “Bezbrižni” slikara Vatoa, piše list Vreme na današnji dan pre 80 godina.

Nestanak slike primećen je tek dan kasnije, a krađu su dodatno olakšale dve činjenice: slika je bila toliko mala da je mogla da stane pod kaput, a stajala je okačena samo na jednom ekseru, te je tako lako mogla da se skine.

Dok se za lopovima i dalje traga, cene Vatoovih slika naglo su skočile, prenosi Vreme.

List VreSlika iz Luvra ukradena usred dana 2me u izdanju za 16. jun 1939. godine piše i o sukobu između Engleske, Francuske i Japana.

Kako se u tekstu navodi, Pariz i London razmišljaju o uvođenju ekonomskih represalija protiv Japana, ako bi Tokio i dalje ostao nepomirljiv.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda istog dana piše o ogromnom uspehu i nezapamćenoj zaradi Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Razna kulturna društva priređivala su tokom cele godine koncerte, zabave, proslave, svečane večeri, CvijetaSlika iz Luvra ukradena usred dana 3 Zuzorić je, kao i svake godine, priredila veliku izložbu slika.

Zahvaljujući svim ovim programima i velikom inetersovanju publike, Narodno pozorište je ove sezone zabeležilo najviše prihoda otkako je osnovano.

Pravda takođe piše o mogućem prekidu Hitlerovog odmora u Berhtesgadenu zbog svečanog puštanja u more nove nemačke krstarice od 10.000 tona u Bremenu, prenosi Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari