16. jun  2019. 04.00  →  23.08 | Izvor: RTV (Gorjana Stojković)

Projekat "Nova kultura vode" u Senti

SENTA -

Projekat "CULTSTREAM", (KALTSTRIM) ili "Nova kultura vode", predstavljen je u subotu u okviru Festivala Tisinog cveta u Senti. Reč je o programu prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, usmerenom na reku Tisu. Za njegovu realizaciju izdvojeno je gotovo 200 hiljada evra. Sredstva su obezbeđena iz fondova Evropske unije.

video icon

Tisa, jedna od naših najvećih reka, predstavlja ne samo fizičku, biološku, već i kulturološku sponu Regije. Cilj projekta jeste negovanje i razvoj saradnje Srbije i Mađarske.

tisa, izliv, nasip, priroda

"Ovaj projekat je multispektralnog karaktera. Pored očuvanja samog kulturološkog, istorijskog nasleđa ove Regije koja sa strane RepublikeMađarske obuhvata županije Čongrad i Bačkiškun, a sa područja Srbije Severnobanatski, Srednjobanatski, Južnobanatski region, Severnu, Zapadnu i Južnu Bačku, te kompletni Srem, predstavljao je očuvanje kulturološkog nasleđa ove Regije, negovanje njene zajedničke multinacionalne istorije i njenih prirodnih vrednosti koje predstavljaju osobenu vrednost cele Evropske unije", rekao je Predrag Popović, saradnik na realizaciji Projekta.

Projekat „ CULTSTREAM" ili nova kultura vode", pokrenut je u maju 2018- te. On obuhvata četiri kulturne manifestacije koje se održavaju u Senti. Pored Festivala Tisinog cveta, tu su i Festival pevanih pesama, Književni festival i Umetnička kolonija. Program realizuju senćanski Kulturno-obrazovni centar „Turzo Lajoš", Opština Kanjiža i Nevladina organizacija „Porta Novum" iz Segedina.

Broj komentara: 4

Marko  16. 06. 2019. | 09:44
O cemu vi pricate, u Senti ne umeju ni kokarce da suzbiju. Ne umeju na rese osnovne probleme kao sto su redovno kosenje trave, odnosenje smeca, osvetljenje ulica. O kapitalnim i visegodisnjin problemima kao sto je pitanje ispravnosti pijace vode bolje da ne pricamo. Od gradjana se kriju rezultati ispitivanja kvaliteta vode iz vodovodne mreze.
Dusan  16. 06. 2019. | 10:34
Bolje da se i ta skromna sredstva upotrebe za zastitu same reke ili edukaciju dece i odraslih o zivotnoj neophodnosti zastite prirodne sredine, ovako ce se sve svesti na nove kotlove sa paprikasima svih vrsta, rostiljima, pivom, plasticnim flasama i ostalim balkanalijama . . .
Bojana  16. 06. 2019. | 16:52
Najgori nesposobnjakovici vladaju Sentom. Decija igralista zarasla u travu, ne mozemo na ulicu na izadjemo od najezde komaraca, kada najzad padne mrak ceo grad je u grobnoj tami, ne gori kskoro ni jedna ulicna svetiljka a tamo gde gori je zuto, zatamnjeno svetlo. Lokalni budzet se trosi na glupe projekte kao sto su behatoniranje staza ispred spomenika, pomeranja ulaza na bazen, krecenje 1/12 prednjeg zida gradske kuce. Sta je sa kvalitetom pijace vode?
Dejan  17. 06. 2019. | 12:31
Odlican projekat, odlican naziv projekta ali sta je sa kvalitetom pijace vode iz vodovodne mreze? Poslednja informacija je bila da je ona 100% zagadjena i potpuno neupotrebjliva za pice. Ako ima arsena koliko se prica da ima, ona nije pogodna ni za kupanje a kamoli za kuvanje ili pojenje stoke. Mi je u Senti pijemo, od vrtica do bolnice svuda se toci. Predlazem da se u sklopu projekta "Nova kulture vode u Senti" javno uradi analiza cesmuse i da se rezultati javno objave da makar znamo sta da radimo