Linkovi

Na Terazijama protest 1 od 5 miliona uprkos vrućini


Protest u Beogradu održan je 28. put od kada su počeli u decembru, Foto: VOA
Protest u Beogradu održan je 28. put od kada su počeli u decembru, Foto: VOA

Protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu, 28. po redu, održan je kod Terazijske česme, posle čega je usledila tradicionalna šetnja, ovog puta do Rektorata Univerziteta.

S obzirom da je prvi protest održan krajem novembra u Kruševcu, nakon prebijanja jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića, a potom i u Beogradu 8. Decembra, posle pola godine vidljiv je pad energije i zamor ljudi kojih je sve manje, a u prilog protestima ne ide ni letnja sezona.

Na protestu je govoro student Dejan Bagarić iz Novog Sada, koji je prebijen prošle subote nakon protesta „1 od 5 miliona“ u tom gradu i profesor Univerziteta u Novom Sadu Uroš Nedeljković.

Okupljenim građanima je poručeno da je “u Srbiji je postalo opasno misliti drugačije i slobodno i jedini način da se protiv toga građani bore je solidarnost”.

Bagarić koji je i aktivista i jedan od organizatora protesta, rekao je da bi nasilja bilo manje, kada bi bilo više solidarnosti. Gostujući ranije na N1 TV, on je naveo da mu je sada najvažnije da se otkrije ko je napadača i zašto poslao da ga pretuče.

"Solidarnost je ono što društvu u Srbiji najviše nedostaje. Toga kada bi bilo više nasilja bi bilo manje. Fizičko nasilje je tek vrh lednog brega, nasilje se dešava sistematski godinama, nad medijima, nad institucijama, nad zdravim razumom, nad našom intelegicnijom", rekao je Bagarić.

Profesor Univerziteta u Novom Sadu, Uroš Nedeljković, rekao je da je došao javno da osudi prebijanje studenta u kampusu u Novom Sadu i kazao da je pokrenuta peticija koju je potpisalo 517 osoba, a kojom se zahteva da pronađu i privredu počinicoce napada.

Glumac i član Demokratske stranke (DS) Branislav Lečić rekao je da niko ne može da prekine proteste koji su inicirani na borbi za slobodu, pravo na drugačije mišljenje i bolje uređen sistem. Lečić je okupljenima rekao da će protesti biti zaustavljeni tek kada budu ispunjeni njihovi zahtevi - oslobađenje medija i fer i pošteni izbori.

On je kazao da građani treba da odluče da li će preko leta svake subote da se okupljaju ili određenog datuma i istakao da protest ne sme da se prekine i da će on, ako odluče, svake subote dolaziti i održavati zajedno sa drugim građanima baklju slobode da se ne ugasi.

Lečić je pozvao građane da podrže akciju protiv rijalitija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom koji smanjuje intelektualni i duhovni nivo i srozava društvo.

XS
SM
MD
LG