Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:02, 14. 6. 2019.

| Društvo

I gradovi na jugu Srbije među onima sa veoma visokim UV indeksom

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Tropska vrućina
Ne preporučuje se izlazak iz kuće bez preke potrebe; Foto: Eddy Van 3000/Flickr

Niš, Leskovac, Dimitrovgrad i Vranje, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u naredna 3 dana biće među gradovima sa najvećim UV indeksom u Srbiji. Ukoliko su primorani da se izlažu sunčevim zracima kada su oni u zenitu, kaže direktor niške Kožne klinike Dragan Jovanović, građani bi trebalo da koriste što veći zaštitni faktor i da ga nanose na svaka dva sata.

Za sva 4 grada najavljeno je da će stepen ultraljubičastog indeksa biti 9, što je okarakterisano kao veoma visoka vrednost, s obzirom na to da se već od 6 vodi kao visoka.

Bezbedno je, kaže Jovanović, pre 10 i posle 17, 18 sati. Kada je sunce u zenitu treba ga se kloniti koliko god je moguće - ili sedeti u zatvorenoj prostoriji ili se štiti ne samo UV faktorom, već i garderobom.

Isto se savetuje i pacijentima i zdravima. Što veći UV faktor i što češće nanošenje, minimum na dva sata, ako ne i češće, na otkrivene delove tela. UV faktor zavisi od tipa kože, ali je uvek bolje uzeti veći nego manji faktor - savetuje Jovanović.

Sem visokog UV indeksa, za naredne dane najavljene su i visoke temperature, pa tako RHMZ prognozira da će maksimalna dnevna teperatura biti preko 30 stepeni. Izlaganje suncu može dovesti do opekotina, koje, kaže Jovanović, imaju dugoročnije posledice.

One mogu biti estetske, pošto koža koja često gori brzo stari, ali mogu dovesti i do ozbiljnih oboljenja, poput raka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    15:21 // 14. 6. 2019.

    Svake godine sve gore i gore

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: