Google uveo veliku promenu u izlistavanju rezultata pretrage

Google je početkom juna u svojoj pretrazi uveo veliku promenu, koja sprečava da se isti sajtovi pojavljuju u top rezultatima pretrage.
Google uveo veliku promenu u izlistavanju rezultata pretrage
Foto: Pixabay
Promenom koja se odnosi na domen i ključne reči, Google sprečava da korisnici na određene upite dobijaju više rezultata sa istog izvora jer, kako tvrde, žele veću raznovrsnost u svojim rezultatima pretrage.
 
Posle ove najnovije promene algoritma, korisnici više neće moći da vide više od dva rezultata sa istog sajta u top rezultatima.
 
"Kada se isti sajt pojavi nekoliko puta u rezultatima pretrage, korisnicima je vrlo teško da procene koji rezultat je relevantniji ili bolji", navode u Google i ocenjuju da će to doneti više poseta manjim sajtovima.
 
Međutim, i ovo pravilo imaće svoje izuzetke kada Google odredi da je "posebno relevantno da vrati više rezultata sa određenog sajta", kao kada tražimo određeni proizvod ili proizvođača, navode iz te kompanije, ne precizirajući kriterijume za određivanje tih izuzetaka.
 
Stručnjak za informacione tehnologije Zdravko Janković za Sputnjik ističe da je najnovija promena algoritma velika zato što će Google u svojoj pretrazi pokušati da dovede do diversifikacije sajtova.
 
"Google će praktično posmatrati poddomene kao deo jednog istog domena, što do sada nije bio slučaj. Ovo će dosta uticati na dosadašnju praksu optimizacije i pretraživanja. Najviše će pogoditi sajtove koji su do sada imali dobru vidljivost, odnosno dobru optimizaciju, koristeći se pametnim vezama između linkova."
 
Naglašavajući da će se ova promena odnositi samo na veb pretraživanja, odnosno na veb listinge, Janković ocenjuje da Google verovatno hoće da poveća količinu plaćenog pretraživanja, odnosno kupovinu oglasa kroz "advords" platformu.
 
U domenu informativnih sajtova promena algoritma najviše će se odraziti na tzv. njuz agregatore, koji povlače sadržaj sa drugih portala.
 
"Oni dovlače sadržaj sa različitih portala po određenoj ključnoj reči, na primer 'vesti dana'. Oni mogu da imaju problem, zato što su kroz dobru optimizaciju ključnih reči privlačili posetioce, a pored toga su postavljali reklamu na koju bi potencijalni posetilac kliknuo, što bi dalje generisalo neki prihod."
 
S druge strane, Janković smatra da se sve ovo neće odraziti na velike njuz portale, zato što se svaka vest objavljuje pod različitim imenom, a retko kad su vesti u vezi jedna sa drugom.
 
"Mislim da se ne ide u smeru cenzurisanja informativnih portala, već je cilj da oni koji imaju puno saobraćaja sa 'Google organske pretrage od sada to moraju i da plate."
 
Inače, intervencije i promene u algoritmima Google-a već duže vreme su ustaljena praksa. Svaka od tih promena utiče na pozicioniranje u Google pretrazi i zahteva promene u SEO optimizaciji sajtova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).