• Search form

13.06.2019 | 21:22

Nova dodela Pohvale i Aukcija od nule

Nova dodela Pohvale i Aukcija od nule

Nagrada Pohvala za doprinos pojedinaca sceni savremene vizuelne umetnosti u Srbiji biće dodeljena 14. juna u Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu, nakon Aukcije od nule koja je i glavni izvor finansiranja tog priznanja poniklog sa same scene, za koje je radove doniralo više desetina umetnika.

Jednu nagradu Pohvala dodeljuje žiri, a druga će biti dodeljena na osnovu glasova učesnika Aukcije od nule – umetnika koji su donirali radove i publike koja učestvuje u nadmetanju.

Na osnovu više od 30 predloga za Pohvalu, pristiglih na osnovu javnog poziva, žiri trećeg ciklusa dodele Pohvale uvrstio je u uži izbor sedmoro kandidata - dr Irinu Subotić, umetnicu i medijsku radnicu Mirjanu Bobu Stojadinović, istoričare umetnosti i kustose Slađanu Petrović Varagić, Dušana Savića i Miroslava Karića, kulturnu radnicu i programsku direktorku Centra za kulturnu dekontaminaciju Aleksandru Sekulić i umetnika Gorana Stojčetovića.

Postavljanje radova za aukciju u Magacinu

Irina Subotić, kako je naveo žiri, sveukupnim višedecenijskim radom, kao pedagog, kustos i aktivista, neumorno promoviše savremenu umetnost. “Mladalačkim duhom i nesebičnom podrškom afirmisala je mnoge stvaraoce. Predstavlja simbol istrajnosti, doslednosti i nepokolebljivosti spremnošću da kritički promišlja društvenu stvarnost iz ugla struke, i da jasno i glasno govori o tome. U međunarodnim okvirima, priredila je brojne izložbe jugoslovenske umetnosti XX veka i objavila niz tekstova o avangardnim pravcima, savremenoj umetničkoj praksi i muzeologiji na više od 20 jezika. Članica je Upravnog odbora panevropske organizacije Europa Nostra, a kao predsednica ogranka u Srbiji, zalaže se za očuvanje važnih tekovina baštine i kulturnog identiteta”, navedeno je u obrazloženju o užem izboru za Pohvalu.

Umetnica Mirjana Boba Stojadinović, autorka i producentkinja zapaženih projekata i programa, istakla se poslednjih godinu dana i na medijskoj sceni u oblasti kulture i umetnosti, koja je u većini slučajeva površna, bezlična, administrativnog duha i karaktera, što za rezultat ima udaljavanje umesto približavanje publike umetnosti. “Ukoliko su budžeti prvi neprijatelj savremene umetnosti u Srbiji, drugi su svakako redakcije za kulturu u mejnstrim medijima. Boba Stojadinović prilozima i emisijama na Radio Beogradu u kontinuitetu unosi drugačiji pogled na umetničku scenu, inicirajući dijalog sa autorima umesto nemog držanja mikrofona”, naveo je žiri koji čine novinar RTS-a Marko Rajković (Kulturni dnevnik), fotograf i radnik u kulturi Luka Knežević Strika, jedan od inicijatora dodele tog priznanja, fotograf i kustos Ivan Zupanc, umetnik i predavač na Fakultetu likovnih umetnosti Vladimir Nikolić i novinarka i urednica portala SEEcult.org Vesna Milosavljević, dobitnica Pohvale 2017. godine prema odluci žirija.

Slađana Petrović Varagić, istoričarka umetnosti i kustoskinja, suosnivačica Nezavisnog filmskog centra Filmart i koautorka brojnih projekata u oblasti vizuelnih umetnosti, filma, edukacije i kritičkog promišljanja umetnosti, ujedno je i svetao primer odbrane autonomije struke od političkih i bilo kojih drugih nasrtaja. “Kao vrhunski profesionalac dokazala se i kao direktorka Kulturnog centra Požega, i kao akter nezavisne kulturne i umetničke scene”, istakao je žiri.

Dušan Savić, iako pripada mlađoj generaciji, već godinama istrajava kao značajan akter i vredan saradnik u brojnim kolektivnim poduhvatima i institucijama - od Inex filma, preko Legata Franklin, Doma omladine, Muzeja savremene umenosti… “Principijelan i nenametljiv, komunicira i sarađuje sa nebrojenim umetnicima i kolegama unutar i van institucija, doprinoseći uspostavljanju komunikacije i tamo gde je prekinuta. Ne plaši se da zauzme kritički stav, da bude iskren, otvoren i prisutan. Lako, neprimetno i tečno se kreće kroz uloge istoričara umetnosti, organizatora, kustosa, saborca i umetnika”, naveo je žiri.

Aleksandra Sekulić “istrajava u nemogućim misijama koje se najvećim delom odnose na arhive, medijsku arheologiju i vizuelnost u literaturi. Omiljena je među umetnicima, jer svojim znanjem operiše u kreiranju ambijenta i konteksta u kome umetnici prezentuju i stvaraju dela koja će se otkrivati u nekim arhivama budućnosti. Njena pojava se reflektuje u radovima umetnika sa kojima zajedno kreira intimne politike delovanja”.

Deo radova doniranih za Aukciju od nule

Miroslav Karić, kako je istakao žiri, jedan od najaktivnijih kustosa savremene umetnosti u Beogradu, veliki poznavalac umetničke scene, uvek i svuda prisutan, otvoren i znatiželjan. Krase ga izvrsne lične osobine koje ga čine omiljenim u zajednici. Izuzetno posvećen poslu, neumoran i prisan u komunikaciji, poseduje i dragocenu sposobnost povezivanja najrazličitijih aktera na sceni. Inicira i učestvuje u velikom broju lokalnih i međunarodnih projekata. “Miroslav je neko ko bezrezervno pomaže drugima. Nikada smoren, uvek pun entuzijazma i elana, Mića Karić je i personifikacija otvorenosti Remonta - njegove matične organizacije, ali i čitave beogradske umetničke scene”, istakao je žiri.

Umetnik Goran Stojčetović, čiji se rad zasniva na dubokom entuzijazmu i divljoj energiji koju zajedno artikuliše kroz radioničarski pristup “dubinskog crteža”, okuplja oko sebe veliki broj bivših i sadašnjih osoba sa različitim problemima – od psihičkih do bolesti zavisnosti i drugih oblika društveno neprihvatljivog ponašanja, pomažući im da kroz umetničko stvaralaštvo prebrode probleme. “Njegova ekipa umetnika trenutno čini jednu od najinteresantnijih pojava na savremenoj umetničkoj sceni Srbije”, istakao je žiri, dodajući da je Stojčetovićevo delovanje prepoznao i veliki broj međunarodnih institucija, odajući mu priznanje i pozivajući ga da predstavi rad svog udruženja Art Brut Srbija.

Cilj pokretanja nagrade Pohvala je skretanje pažnje na brojne dobre prakse u razvoju umetničke scene: lične doprinose, značajne ideje, poduhvate, pomake, nova vrednosna merila, posebnost i inovativnost, koje često, zbog svoje specifičnosti, ali i nedovoljnog obraćanja pažnje, ostaju neprepoznate.

Pohvala nije namenjena pre svega umetnicima za izložbe i radove, za šta već postoji niz nagrada različitih nivoa i usmerenja, već teži da prepozna i učini vidiljivijim brojne aktere koji ličnim zalaganjem, često van očekivanih formata i uz veliki trud kreiraju okosnicu scene - osmišljavaju rešenja za probleme koje institucije ignorišu, ili čak i one čijeg postojanja nismo svesni. Pišu, kritikuju, organizuju, fotografišu, promišljaju, udružuju se, otvaraju nove prostore, fizičke, virtuelne i mentalne.

I sam način finansiranja nagrade Pohvala – aukcijom radova koje su donirali akteri umetničke scene, afirmiše kolektivni duh i zajedništvo,

U licitaciji, koju će od 18 sati voditi Nevena Ostojić i Aleksandar Jevtić, može učestvovati svako ko kupi čip sa brojem po simboličnoj ceni od 150 dinara.

Aukcija je zamišljena tako da je početna cena svih radova 0 dinara, a celokupan prihod ide direktno u nagradni fond Pohvale.

Osim obezbeđivanja sredstava za novčani deo nagrade, aukcijom se umetnost čini dostupnijom i ispituje se novčana vrednost koju su ljudi spremni da pridaju nekom delu u kontekstu krize tržišta umetnosti, kao i krize generalno u Srbiji.

Prvi dobitnici nagrade Pohvala su Saša Rakezić (Aleksandar Zograf), Dragan Protić (Škart) i Nikola Džafo, a svečano im je uručena 2015. godine u galeriji Remont.

Naredna dodela Pohvale održana je 2017. godine u Magacinu u Kraljevića Marka, a dobitnici tog priznanja bili su Vesna Milosavljević, na osnovu odluke žirija, i umetnik Aleksandar Denić, na osnovu glasova učesnika aukcije.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav