Vesti

0

Potpredsednik Skupštine Marinković s delegacijom francuskog parlamenta

Autor: AP

Izvor: Beta

Potpredsednik Skupštine Marinković s delegacijom francuskog parlamenta

Izvor: Foto: PrtScn

Šef francuske delegacije Žak Mer rekao je da su bilateralni odnosi zemalja dobri, kao i da je njegov cilj, obzirom da brižno prati politiku regiona poslednjih decenija, da pojača vidljivost regiona i njegovog kapaciteta u Francuskoj i zemljama zapadne Evrope, navodi se u saopštenju.

Mer je rekao da je zajedno sa svojom koleginicom pregledao poslednji izveštaj Evropske komisije i zaključio da u njemu nedostaje politički momentum u pojedinim pitanjima, poput pravosuđa i slobode medija.

Francuski zvaničnik je dodao da pitanje evropskih integracija svakako usporava pitanje Kosova i da prekinut dijalog neće dovesti do rešenja, navodi se u saopštenju.

Marinković se zahvalio Francuskoj na nedvosmislenoj podršci Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, ističući da su evropske integracije strateški prioritet zemlje.

On je rekao da je Srbija već počela da primenjuje sugestije koje su date u poslednjem izveštaju EK, i ponovio da ni u čijem interesu nisu zamrznuti odnosi Beograda i Prištine kao i da Srbija računa na podršku zemalja EU.

Marinković je naglasio da je Srbiji u interesu da se dijalog nastavi kao i da ceni stav Francuske što deli isto mišljenje. On je rekao da rešenje dijaloga mora biti prihvatljivo za obe pregovaračke strane.

Ukazao je da Evropskoj uniji politika proširenja treba da ostane visoko na lestvici prioriteta, i da je Srbija do sada otvorila 16 poglavlja i dostavila pregovaračku poziciju za još pet.

Marinković je sa francuskom zvaničnicima govorio i o jačanju regionalne saradnje i ekonomskim vezama i ukazao da je Francuska jedan od najvažnijih privrednih partnera Srbije.

Marinković je rekao da su međuparlamentarni odnosi na izuzetno visokom nivou, uz najčešće posete poslanika za pitanja evropskih integracija i spoljnih poslova.

Sagovornici su razgovarali i o bezbednosnoj saradnji, Srbija sa Francuskom sarađuje na četiri mirovne misije, i o kulturnoj saradnji. Ocenjeno je da je kulturna saradnja na visokom nivou ali da uvek ima mesta za još tešnje veze.

Marinković je izrazio nadu da će Srbija promeniti status iz pridruženog u punopravnog člana Međunarodne organizacije Frankofonije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR